perjantai 3. kesäkuuta 2011

Karnevaalihenkeä ja muffinsseja

Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori käynnistyivät iloisella karnevaalikulkueella, johon osallistuivat monenlaiset järjestöt ja yhteisöt. Kulkuetta tahditti The Bad Ass Brass Band, jonka perässä käveli ja tanssahteli yli sata aikuista ja lasta. Mukaan kulkueeseen lähtivät myös pari karvaista olentoa, joilla oli painavaa sanottavaa.



Mahdollisuuksien tori pystytettiin helatorstain ajaksi Väinö Linnan aukiolle. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen eli oikein mainio kuunnella musiikkiesityksiä, tehdä kauniita ostoksia ja tutustua erilaisten ryhmien toimintaan.


Vegaaniliiton muffinssipajaan saivat kaikki halukkaat tulla koristelemaan muffinssin ja tietenkin myös syömään sen. Innokkaita koristelijoita riitti paikoitellen jopa ruuhkaksi asti.







Vaniljamuffinssit (24 minimuffinssia tai 8 tavallisen kokoista muffinssia)
  • 1,5 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa tai muuta etikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:en ja vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla.
  2. Sekoita kauramaito, omenaviinietikka, sokeri, suola ja öljy.
  3. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhoseos nesteiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  4. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa kauniin ruskeiksi. Minimuffinssien paistoaika on noin 16 minuuttia ja tavallisen kokoisten muffinssien paistoaika on noin 18 minuuttia. Muffinssi on kypsä, kun siihen tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa.
  5. Anna muffinssien jäähtyä kunnolla ennen niiden kuorruttamista.
Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, saattavat muffinssit levitä uunissa. Tämän voi välttää käyttämällä tukevia muffinssivuokia (esim. Amerikan muffinivuoka), käyttämällä kahta vuokaa päälletysten tai lisäämällä taikinan sekaan hieman enemmän vehnäjauhoja.

Kasvimaidot löytyvät kaupasta läheltä lehmänmaitoja. Niitä löytyy niin kaura-, soija-, riisi- kuin pähkinäpohjaisinakin, lisäksi pienemmistä erikois- ja luomukaupoista voi ostaa tätä erikoisempia kasvimaitoja, kuten quinoa-, maissi tai spelttimaitoa. Kasvimaitoja valmistavia yrityksiä ovat esimerkiksi Oatly, Keiju, Rainbow, Alpro, GoGreen, Nalle ja RiceDream.


Vaniljakuorrute
  • 50 g kasvimargariinia
  • 0,5 pkt ruokotomusokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 1 rkl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
Kaakaokuorrute
  • 50 g kasvimargariinia
  • 0,25 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 0,5 pkt ruokotomusokeria
  • 1 rkl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
Sitruunakuorrute
  • 50 g kasvimargariinia
  • 0,5 pkt ruokotomusokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • (Väriksi kurkumaa)

  1. Vatkaa margariini kuohkeaksi ja lisää sen joukkoon vanilja, (kaakaojauhe) sekä puolet ruokotomusokerista. Lisää neste ja vatkaa tasaiseksi.
  2. Lisää loput ruokotomusokerit ja vatkaa kuohkeaksi. Jos kuorrute tuntuu liian löysältä, lisää tomusokerin määrää. Jos taas kuorrute tuntuu turhan paksulta, lisää hieman nestettä.
  3. Levitä tai pursota kuorrute jäähtyneen muffinssin päälle. Voit lopuksi ripotella kuorrutteen pinnalle sopivia koristeita.
Leivontaan soveltuvia ja kokonaan kasviperäisiä margariineja ovat Tummansininen keiju ja Sunnuntai Laktoositon leivontamargariini. Suosittelemme käyttämään kuorrutteeseen Keijua, sillä leivontamargariinin maku ei välttämättä sovi sellaisenaan syötäväksi. Muuhun leivontaan se kyllä sopii mainiosti.

Muffinssit voi koristella monin eri tavoin, kuten kuivahedelmillä, kuivatuilla marjoilla, kookoshiutaleilla, keksimuruilla, pähkinöillä ja siemenillä. Vegaanisia karkkejakin on nykyisin hyvin saatavilla, joten niitäkään ei sovi unohtaa koristeluista. Vegaanituotteet.net-sivustolta löytyy listoja vegaanisista herkuista, joita voi käyttää koristeina:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti