![]() |
Pata puhisee! |
Ensimmäinen askel, johon vetäjämme Sari meitä kannusti oli mausteisiin tutustuminen ja makumaailmoiden pohdiskelu. Tärkeää oli tehdä esityö rauhassa, eli suunnitella raaka-aineet ja niiden kanssa mahdollisesti sopivat mausteet ja yrtit. Tämän suurempia ohjeita meille ei annettu:
SOIJASUIKALEET &
SOIJALEIKKEET
1. Valitse mausteet
suikaleille, sekoita valmiiksi.
2. Kaada suikaleiden ja
mausteiden päälle kiehuvaa vettä, anna imeytyä.
3. Paista pannulla,
lisää ruokaan.
PAVUT
1. Mieti marinadi
pavuille: tomaattipyre+paprika+pippuri+etikka+basilika TAI
inkivääri+etikka+valkosipuli+tilli. Maista
2. Anna olla
marinadissa mahdollisimman pitkään.
3. Nauti sellaisenaan
tai lisää ruokiin.
Jakauduimme ryhmiin ja lähdimme etsimään makuja papuihin, leikkeisiin, kastikkeeseen ja pastaan. Menuksi muodostui kookos-maapähkinäkastike, täysjyväpenne kikherneillä, gluteeniton fusilli kidneypavuilla, pippuriset soijaleikkeet, ja wokin kautta käytetyt savoijinkaali, porkkana ja fenkoli. Jälkkäriksi kaneli-vanilja-kardemumma-kesäkurpitsakakkua.
Mahtavia uusia makuja porukalta löytyikin! Makeahko kookos-maapähkinäkastike maustettiin cayennella ja thaimaalaisilla mausteilla, johon omenaviinietikka toi raikkautta. Soijaleikkeiden pippurisuus oli hieno säväys ateriakokonaisuuteen ja pastat täydentyivät pehmeillä tomaattisilla ja sitruunaisilla pavuilla. Wokkipannussa vihannekset saivat valkoviinietikan ja tuoreiden omenoiden pirteitä sävyjä ja aterian kruunasi täydellisesti onnistunut, kuohkean maukas kakku! Täydellinen ilta kaikenkaikkiaan, kotiinkin jäi viemisiä ja koko ilta maksoi vain 5 euroa. Kyllä kannatti!
![]() |
Valmiilla lautasella monia makuja! |
KARDEMUMMAINEN
KESÄKURPITSAKAKKU
- 1 dl vettä
- 2 dl öljyä
- 4 dl sokeria (3 dl riittää myös)
- 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 0,25 tl leivinjauhetta
- Laita uuni kuumenemaan 170 °C:en ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
- Yhdistä vesi, öljy, sokeri, hienolla terällä raastettu kesäkurpitsa, vanilja, suola ja kardemumma ja sekoita.
- Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten märkien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
- Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.
- Paista esilämmitetyssä uunissa 30 minuuttia eli kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin ja kakku on sisältä kypsä.
- Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti