maanantai 4. kesäkuuta 2012

Tammelantorin Ympäristötori 2012


Tammelantorilla järjestettiin jo toisen kerran Ympäristötori, jossa monet yritykset ja yhdistykset esittelivät toimintaansa. Olimme mukana maistattamassa keksejä ja chiliherneitä, arvuuttamassa pähkinöitä ja siemeniä, jakamassa reseptejä sekä keräämässä nimiä turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävään kansalaistaloitteeseen.

Jaoimme tapahtumassa myös reseptejä sekä myimme keittokirjoja.

Päivä oli hyvällä tavalla kiireinen, sillä reilusti yli kaksisataa henkilöä kävi teltallamme maistiaisilla tai jutustelemassa muuten mukavia. Monet kurkistelivat esilläoleviin pähkinä- ja siemenpurkkeihin kiinnostuneina. Osa tiesi, osa arvasi ja osa lunttasi oikeat vastaukset – lunttaaminen oli tällä kertaa aivan sallittua, sillä jokaiseen purkkiin oli kiinnitetty naru, jonka päässä luki, mitä purkki sisältää.

Pähkinät ja siemenet tunnistettavina

Maistiaisia oli tarjolla kahta sorttia eli chilillä maustettuja paahdettuja herneitä sekä marmorikeksejä, joista molemmista tykättiin kovasti. Herneiden ohje on muokattu Jere Niemisen Herne rokkaa -kirjasta (Multikustannus 2008) ja keksit ovat Kamomillan konditorian käsialaa.



Chiliherneet


250 g (3 dl) kuivattuja herneitä
1 dl rypsiöljyä
0,75 dl ruis- tai grahamjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
3 rkl sinappia
1 rkl chilijauhetta + 1 rkl vettä (tai 2 rkl tabascoa)
4 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä puristettuna tai 2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua persiljaa tai meiramia
– Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
– Sekoita kaikki ainekset herneiden joukkoon.
– Levitä herneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda herneitä 250-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Seuraa herneiden paistumista – ne palavat helposti.
– Anna chiliherneiden jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile leffaillan naposteluherkkuna. Säilytä chiliherneitä hyvinhengittävässä astiassa huoneenlämmössä.


Marmorikeksit
Nämä keksitaikinat toimivat yksistäänkin, mutta jos haluaa vähän näperrellä, niin ne voi yhdistää marmorikekseiksi. Kummankin keksitaikinan valmistusohje on sama.


Suklaakeksit
1 dl reilun kaupan luomuruokosokeria
2 rkl vettä
1 rkl luomupellavarouhetta
0,25 tl suolaa
0,25 tl luomuvaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
0,5 tl ruokasoodaa
3 dl luomuvehnäjauhoja
100 g maidotonta (tummaa) suklaata pieniksi paloiksi leikattuna (reilua ja luomua)

Tuplasuklaakeksit
1 dl reilun kaupan muscovadosokeria
2 rkl reilun kaupan luomukaakaojauhetta
2 rkl vettä
1 rkl luomupellavarouhetta
0,25 tl suolaa
0,25 tl luomuvaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
0,5 tl ruokasoodaa
3 dl luomuvehnäjauhoja
100 g maidotonta (valko)suklaata pieniksi paloiksi leikattuna

– Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen ja levitä leivinpaperi uunipellille. Valmista yksi keksitaikina kerrallaan seuraavien ohjeiden mukaan.
– Sekoita ruokasoodaa, vehnäjauhoja ja suklaata lukuun ottamatta kaikki ainekset haarukalla tasaiseksi.
– Lisää taikinan sekaan vehnäjauhot ja sekoita haarukalla hieman. Lisää suklaapalat ja sekoita taikina tasaiseksi käsin.
– Ota kumpaakin taikinaa pieni pala käteesi, yhdistä palat, pyörittele palloksi ja litistä kämmenien välissä keksiksi. Paista esilämmitetyssä uunissa keksin koosta riippuen 6–8 minuuttia. Keksi on kypsä, kun sen reunat ovat saaneet aavistuksen verran väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti