lauantai 30. kesäkuuta 2012

Uudet perunat ja särpimet

Alkukesän kohokohtia ovat uudet perunat, ja niitä päätettiinkin kokkailla porukalla! Uudet perunat keitettiin tietenkin tillillä ja suolalla maustetussa vedessä, ja niiden kavereiksi tehtiin vihreää salaattia, munakoisosilliä sekä sipuli-vesi-margariini-kastiketta ja jälkkäriksi mansikkarahkaa.


Ihanan kesäistä, tuoretta, raikasta ja hyvää perusruokaa!


Vihreä salaattimme koostui varhaiskaalista, tuoreista herneistä, tillistä, sipulista ja kurkusta. Kastikkeeksi laitoimme salaattiin sinappia, sitruunamehua ja öljyä.

Pieni salaatintekijä silppusi innokkaasti tilliä salaattia varten!
 
Munakoiso"sillin" munakoisot kuivumassa keittämisen jälkeen.
Uusien perunoiden kaverina syödään perinteisesti silliä, mutta koska emme usko sillien olevan asiasta erityisen mielissään, niin olemme erittäin iloisia herkullisesta munakoisosta valmistetusta sillin korvikkeesta! Resepti on todennäköisesti alunperin kehitetty Ruotsissa ja siitä on monia versioita. Vegaaninen versio -blogistakin löytyy yksi, jota käytimme kokkailuillassa.

Vegaaninen eli hyvänhajuinen silli
  • 1 munakoiso
  • 1 pkt kaura-/soijakermaa
  • 3 rkl majoneesia (esim. X-tra Kevyt majoneesi tai itse tehty*)
  • 3 rkl sinappia
  • etikkaa
  • tuoretta tilliä
  • tuoretta ruohosipulia
  • valkopippuria
  • suolaa
  1. Pilko munakoiso suikaleiksi.
  2. Keitä munakoisopaloja suolavedessä. Varo, ettet keitä liian kauan, jottei paloista tule liian löysiä, noin 5 minuuttia riittää. Nosta palat jäähtymään ja kuivumaan.
  3. Anna munakoisopalojen jäähtyä ja lisää niihin vielä suolaa.
  4. Tee kastike muista aineksista, lisää mausteita oman maun mukaan.
  5. Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen.
  6. Anna maustua jääkaapissa. 
* Meillä oli käytössä Plamilin majoneesi.
Uudet perunat ja ennakkoon ihmetelty sipuli-vesi-margariinikastike
Sipuli-vesi-margariinikastike
  1. Silppua sipulit varsineen ja yhdistä kaikki ainekset kattilaan.
  2. Anna kiehua, kunnes sipulit ovat pehmenneet, n. 5 minuuttia.
  3. Tarjoile heti juurikeitettyjen uusien perunoiden kastikkeena.

Jälkkärinä mansikkarahkaa, nam!
 Mansikkarahka
  • 1 prk soija- tai kauravispiä
  • 1–2 prk maustamatonta soijajogurttia
  • 2 rkl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 l tuoreita mansikoita
  1. Vaahdota soija- tai kauravispi sähkövatkaimella.
  2. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita.
Käytimme omassa rahkassamme vain yhden purkin soijajogurttia, jolla lopputulos ei ollut erityisen hapan. Jos siis haluat hapanta rahkaa, käytä kaksi purkkia soijajogurttia tai vaihtoehtoisesti puoli purkkia soija- tai kauravispiä. Voit myös valuttaa soijajogurtin, jolloin siitä tulee rahkamaisen paksua.

Kokkailemassa oli myös eräs possu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti