keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Jäätelöilta


Kun koitti jäätelöilta, oli toimistomme tupaten täynnä innokkaita jäätelöitsijöitä. Koska parissa tunnissa ei ole mahdollista tehdä jäätelöä alusta asti valmiiksi jäätelöksi, suoritimme kokkailut hieman kokkiohjelmatyylillä eli yksi annos jäätelöä oli jo valmiina pakastimessa, yksi odotti pääsemistään jäätelökoneeseen ja yksi annos tehtiin hieman näytösluontoisesti jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää ja seuraavan päivän jäätelönmaistajia. Valmistimme myös paria eri kastiketta sekä pikajäätelöä pakastetuista marjoista ja hedelmistä.

Makeaa oli, mutta mahtavan hyvää! Suosittelemme lämpimästi jäätelön valmistamista kaikille, joiden nurkista löytyy jäätelökone.


Jäätelöreseptit ovat peräisin Kamomillan konditoriasta, josta löytyy myös muutama muu ohje lisää.

Vaniljajäätelö (n. 1 l)

  • 2 rkl arrowjuurijauhetta*
  • 2,5 dl kauramaitoa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 2 prk Alpro Airy & Creamy -soijavispiä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  1. Sekoita osa kauramaidosta ja arrowjuurijauhe.
  2. Mittaa muut aineet kattilaan ja sekoita.
  3. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa.
  4. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita sen sekaan arrowjuurijauhe-kauramaitoseos.
  5. Anna seoksen jäähtyä ensin esim. vesihauteessa ja sen jälkeen jääkaapissa täysin kylmäksi – mieluiten yön yli.
  6. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.
* Sakeuttaminen onnistuu todennäköisesti myös maissitärkkelyksellä tai perunajauholla, mikäli arrowjuurijauhetta ei löydy juuri sinun ostosreissultasi.


Stracciatella-jäätelö
  • 1 annos valmista vaniljajäätelöä
  • 100 g maidotonta suklaata*
  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa.
  2. Valuta suklaa pienenä norona jäätelön sekaan ja vatkaa sähkövatkaimella. Suklaa kovettuu hipuiksi.
*Minttua, kahvinmakuista, tummaa, vaaleaa tai chiliä...


Inkiväärijäätelö
  • vaniljajäätelön ainekset
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • (0,5 tl kurkumaa)
  1. Valmista jäätelö muutoin ohjeen mukaan, mutta lisää seoksen joukkoon raastettu inkivääri sekä väriä halutessasi kurkuma ennen seoksen keittämistä.

Pähkinäjäätelö
  • 1 annos valmista vaniljajäätelöä
  • 2 dl erilaisia päkinöitä ja manteleita 
  1. Hienonna pähkinät hieman pienemmiksi veitsellä tai tehosekoittimessa.
  2. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla sekoitellen, kunnes ne ovat hieman saaneet väriä ja niistä lähtee paahtunut tuoksu.
  3. Anna pähkinöiden jäähtyä kokonaan, mielellään kylmässä.
  4. Sekoita pähkinät jäätelön sekaan ja nautiskele.

Pikajäätelö
  • pakastettuja banaaneja, mustikoita, mansikoita, mustaherukoita jne.
  1. Laita kaikki haluamasi jäätävät marjat ja hedelmät tehosekoittimeen ja surauta pikajäätelöksi.

Kinuskikastike
  • 3 dl täysruokosokeria
  • 1 dl manteli- tai muuta kasvimaitoa
  • hyppysellinen suolaa
  1. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu.
  2. Laske lämpöä ja jatka keittämistä sekä sekoittamista, kunnes kastike on sopivan sakeaa, 5–10 minuuttia.
  3. Kaada jäätelöannoksen päälle tai sekoita valmiin jäätelön sekaan.

Marjakastike
  • mieluisia marjoja, esim. mansikkaa, mustikkaa ja mustaherukkaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  1. Laita marjat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Keitä sekoitellen muutamia minuutteja.
  3. Mausta vaniljalla ja tarjoile jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti