perjantai 29. huhtikuuta 2011

Munkkimaistatus 28.4.2011

Torstaipäivälle oli sääennuste luvannut hieman koleaa ja pilvistä säätä. Mutta kuinka ollakaan! Kun Vegaaniliiton maistatusteltta kohosi Keskustorille ja rasvakattilat laitettiin tulelle, oli aurinko jo täydessä porotuksessaan lämmittämässä maistatusteltalle jonottajia.

Maisteluennätys meni munkkimaistatuksessa rikki, sillä munkin nappasi mukaansa 650 maistelijaa!

Rasvakattilat? Kyllä! Paistoimme munkit maistatusteltassa, joten maistelijat saivat munkit niin tuoreina kuin olla voi! Vaikka maistatusteltalle joutui hieman jonottamaan, oli vaiva sen arvoinen, sillä mikään ei voita juuri uppopaistettua ja sokeroitua munkkia.

Munkit odottamassa lämpimään pataan pääsemistä.

Kuuma kylpy

Munkit saivat kovasti kehuja ja sanoipa moni munkkejamme paremman makuisiksi kuin lehmällisiä ja kanallisia versioita. Iso osa maistajista ottikin mukaansa vappureseptivihkosen, josta löytyi munkkien lisäksi ohjeet roseteille, tippaleiville, soijarouhekebakoille ja perunasalaatille sekä muita vappuisen eläinystävällisiä vinkkejä.


Munkin seuralaiseksi tarjosimme jääteeksi valmistettua hedelmähauduketta. Jääteetä on helppo tehdä itse: Sitä varten haudutetaan hyvä määrä itselle mieluista teetä. Ensin tee maustetaan sokerilla ja jäähdytetään, sitten kylmennetään jääkaapissa ja tarjoillaan kylmänä jääpalojen kera.

Oikein iloista vappua kaikille!

Vappumunkit (Ohje: kamomillankonditoria.blogspot.com)
 • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
 • 25 g hiivaa
 • 0,5 dl sokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 tl kardemummaa
 • 50 g vegaanista margariinia
 • n. 8 dl vehnäjauhoja
 • Paistamiseen rypsiölyä
 • Sokeroimiseen sokeria
 • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia
 1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
 2. Sekoita taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja huoneenlömpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
 3. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi. Suosittelen tekemään rinkeleitä, sillä ne paistuvat pyöreitä munkkeja helpommin kypsiksi myös sisäpuoleltaan. Anna munkkien vielä kohota.
 4. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
 5. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea. (Pyöreät munkit kääntyvät itsestään, kun ovat alapuoleltaan tarpeeksi kypsiä.)
 6. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä. Jos aiot pakastaa munkkeja, niin sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti