sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Pavustuskausi alkoi!

Papujuhlia vietettiin Koskipuistossa lauantaina 21.7. klo 12–16.
Papuruoat maistuivat tälle iloiselle joukolle ja kolmellesadalle muulle!
Maistiaislautaselta löytyi härkäpaputahnaa, värikästä papusalaattia,
japanilaista papupullaa, marinoituja papuja sekä linssilasagnea.
Japanilaisten papupullien adukipaputäyte ihastutti.
Pavuista voi askarrella hienoja papukoruja. Liota kivan värisiä papuja kahdeksan tuntia,
pujota ne neulan avulla ohueen naruun tai kuminauhaan ja anna kuivua.
Sateenvarjot olivat Papujuhlilla aika ajoin hyvä varuste.
Iloinen maistattaja-Anette!
Maistiaiset odottamassa syöjiään.
Papuvisassa sai tutustua moniin papuihin, linsseihin ja herneisiin.
GoGreen teki hyvin avokätisen lahjoituksen, joten saimme jakaa satoja papu- ja salsapurkkeja Papujuhlilla kävijöille. Moni olikin ihmeissään siitä, että he ihan oikeasti saivat viedä mukanaan monta purkkia ilmaisia papuja.
Suurkiitokset GoGreenille!
Organic Health -luomuruokatukku antoi meille myös lahjoituksen eli kuivattuja papuja ja linssejä maistiaisten valmistamista varten. Jaoimme kokkailuista ylijääneet pavut ja linssit Papujuhla-vieraille. Isot kiitokset myös heille!
Papujuhlissa vilahti myös ninja!
Värikäs papusalaatti
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 3 pientä suolakurkkua 
  • 1 paprika
  • 1 sipuli
  • 1 tuubi tomaattipyreetä (tai 2 pikkupurkkia)
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 l keitettyjä papuja (esim. musta-, kidney- ja valkoisia papuja)
  1. Murskaa valkosipulinkynnet ja pilko suolakurkut, paprika ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  2. Yhdistä niiden joukkoon tomaattipyre, rypsiöljy, omenaviinietikka, suola ja mustapippuri ja sekoita. - Lisää lopuksi pavut ja sekoita tasaiseksi.
  3. Syö sellaisenaan kepeän täyttävänä lounaana, tarjoile lisukkeena tai käytä vaikkapa eväsleivän täytteenä.

Marinoidut pavut
  • 1 tlk kidneypapuja
  • 1 tlk kikherneitä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
  1. Kaada kidneypavut ja kikherneet siivilään ja huuhtele ne.
  2. Yhdistä kaikki ainekset ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. 

Japanilaiset papupullat
Adukipaputäyte
  • 1 dl kuivia adukipapuja
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • vettä liottamiseen ja keittämiseen
Liota papuja vedessä noin kahdeksan tuntia tai yön yli.
Keitä huuhdeltuja papuja noin yksi tunti. Kuori veden päälle ilmestyvä vaahto pois. Huuhtele pavut.
Pane pavut takaisin kattilaan ja lisää vettä niin, että pavut peittyvät. Keitä papuja, kunnes ne ovat pehmeää mössöä eli noin yksi tunti.
Lisää sokeri. Keitä välillä sekoittaen, kunnes seos on paksua tahnaa eli noin 30–45 minuuttia. Jäähdytä tahna hyvin.

Pullataikina
  • 2,5 dl vettä (tai kaura- tai soijamaitoa)
  • 25 g tuorehiivaa (tai yksi kuivahiivapussi)
  • 0,75 dl sokeria
  • 75 g maidotonta kasvimargariinia (esim. Keiju Laktoositon 70 %)
  • 7–8 dl vehnäjauhoja
  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää sokeri.
  2. Lisää jauhoja vaivaamalla ne vähitellen sekaan. Vaivaa pehmeä margariini taikinaan.
  3. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi eli noin puoli tuntia.
  4. Leivo pullataikinasta pyöreitä pullia, litistä ne ja laita keskelle paputahnaa. Taita reunat niin, että paputahna jää taikinan sisälle. Pyöritä pullaa käsissä niin, että siitä tulee pyöreä.
  5. Kohota pullat hyvin ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla pulllien koosta riippuen 5–10 minuuttia. 

Härkäpaputahna
  • 2 dl kuivia härkäpapuja
  • vettä keittämiseen
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 0,25 tl sokeria
  • 0,25 tl mustapippuria
  • hyppysellinen paprikajauhetta
  • hyppysellinen chilijauhetta
  • tai mausteita oman maun mukaan
  1. Liota härkäpapuja kahdeksan tuntia tai yön yli. Huuhtele pavut ja keitä ne kypsiksi, n. 1 h.
  2. Soseuta pavut öljyn kanssa.
  3. Lisää loput ainekset ja sekoita kunnolla.

3 kommenttia:

  1. Olipas kyllä maukkaita papuhässäköitä lauantaina. Kiitos! Varmasti testaan! - Mari

    VastaaPoista
  2. Ihania herkkuja oli! Maistiasena olleen lasagnen ohjetta jäin kaipaamaan, sitä kun ei löytynyt esitteestä :--(

    VastaaPoista
  3. Lasagne oli tehty Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjan linssilasagnen ohjeella :)

    VastaaPoista