perjantai 10. toukokuuta 2013

Pikkuherkkuja juhliin


Koska nyt keväällä ja kesällä vietetään monenlaisia juhlia, me halusimme antaa vinkkejä eläinystävällisiin juhlatarjoiluihin. Vietimme kivan päivän Runsaudensarvessa jakamalla ihmisille maistiaiseksi lusikkaleipiä ja karjalanpiirakoita munattomalla voilla.

Lusikkaleivät, 12–14 kpl (ohje: kamomillankonditoria.blogspot.fi)
  • 100 g vegaanista margariinia (tummansininen Keiju)
  • 0,5 dl sokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta*
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • väliin n. 0,5 dl vadelmahilloa tai muuta hyvää hilloa
  • pinnalle n. 0,5 dl sokeria
  • muotoiluun mahdollisimman kovera lusikka
  1. Sulata margariini kattilassa. Lisää sen joukkoon sokeri ja anna jäähtyä.
  2. Sekoita vaniljajauhe, jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja sitten margariini-sokeriseoksen joukkoon. Taikina saa olla tässä vaiheessa melko löysää. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi viilenemään ja jähmettymään.
  3. Muotoile taikina pikkuleiviksi painamalla taikina lusikkaan ja työntämällä se siitä varovaisesti leivinpaperille tasainen puoli alaspäin. Lämmin taikina leviää uunissa, joten varmista, että taikina on uuniinlaitettaessa kylmää, joten älä pidä uunipeltiä lämpimän lieden päällä.
  4. Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia pikkuleivän koosta riippuen. Pikkuleipä on valmis, kun sen reunat ovat saaneet hieman väriä.
  5. Lusikoi vielä lämpimän pikkuleivän tasaiselle puolelle hilloa ja paina toinen pikkuleipä kanneksi. Kierittele valmis pikkuleipä sokerissa ja aseta tarjolle.
* Suosittelemme Viljatuote-merkkistä Vaaleaa jauhoseosta, johon on lisätty myös psylliumia, joka toimii taikinan koossapitäjänä, kun gluteeni on pois pelistä. Jos käytät jotain muuta gluteenitonta jauhoseosta, tarkista, ettei se sisällä maitojauhetta. Jos siinä ei ole psylliumia, kannattaa sitä lisätä taikinan sekaan teelusikallinen. Jos kaapistasi löytyy ksantaania, voit käyttää sitä psylliumin sijasta, jolloin neljäsosa teelusikallinen riittää.


Vapaan kokin munavoi (ohje: vegaaninenversio.blogspot.fi)
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 150 g maustamatonta kiinteää tofua
  • 150 g vegaanista margariinia (sininen Keiju)
  • 2 tl mustaa suolaa tai tavallista suolaa
  • halutessasi tuoretta persiljaa / ruohosipulia
  1. Murskaa keitetyt kikherneet haarukalla karheaksi rouheeksi.
  2. Lisää joukkoon margariini ja murusteltu tofu.
  3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta mustalla suolalla tai tavallisella suolalla.
  4. Halutessasi lisää tuoretta persiljaa tai ruohosipulia joko joukkoon tai käytä koristeluun
Musta suola eli 'kala namak' on intialainen mineraalisuola, joka maistuu keitetylle kananmunalle. Mustaa suolaa saa esimerkiksi etnisistä kaupoista ja Jalokivigalleriasta.

Vegaaniset karjalanpiirakat

Vegaaniset karjalanpiirakat tehdään ihan samoin kuin epävegaaniset, mutta riisipuuro keitetään lehmänmaidon sijasta kaura- tai soijamaitoon ja valmiit piirakat voidellaan voin sijasta vegaanisella margariinilla tai kasviöljyllä.

Jos et halua ryhtyä piirakanleipomispuuhiin, löytyy vegaanisia karjalanpiirakoita myös valmiina! Myllärin luomu -tuotesarjan pakasteena myytävät Riisipiirakka ja Sulhaspiirakka ovat molemmat valmistettu täysin kasviperäisistä aineksista ja niiden maku vastaa itseleivottuja karjalanpiirakoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti