Sari nautti maistiaisten tarjoilusta |
Vaikka hampputoffee, hernepihvit ja pähkinäjuusto kuulostivatkin äkkiseltään eksoottisilta, maistattajan iloinen esittely ja rohkaisevasti eteen työnnetty herkkulautanen saivat lähes jokaisen kokeilemaan jotain. Useimmat ottivat ensikokemuksen jälkeen lisää!
Vain yksi oli vankasti sitä mieltä että hernepihvi oli liian outo tapaus makuhermoja kokeiltavaksi. Olisi kuitenkin kannattanut haukata palanen, niin yltäkylläisesti päivän muut maistelijat suitsuttivat pihvien makua; taisivat tillimajoneesin kanssa viedä useimmilta kielen mennessään. Tillimajoneesin koostumuksen salaisuus oli luomuudessa: tavallisella soijaruokakermalla majoneesi ei kuulemma onnistu, mutta luomusoijakermalla tulos oli mainio! Osaisikohan joku ratkaista tämän majomysteerin??
Suussasulavat hernepihvit ja tillimajoneesi |
Hernerouhepihvi
(ohje:
Vegaaniliitto)
- 2 dl luomuhernerouhetta
- 2 pientä luomusipulia tai 1 rkl sipulijauhetta
- 2-3 luomuvalkosipulinkynttä tai 1,5 tl valkosipulirouhetta
- 1,5 tl suolaa
- 1 dl luomuvehnäjauhoja
- 2 dl vettä
- 2 rkl rypsiöljyä
- Paistamiseen rypsiöljyä
- Murskaa valkosipuli ja silppua sipuli pieneksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja anna seistä 20 minuuttia.
- Muotoile pihveiksi ja paista runsaassa öljyssä, kunnes pihvit ovat ruskistuneet kunnolla.
Pikamajoneesi
n. 1,5 dl
- 1 dl luomusoijakermaa (esim. Provamel)
- 0,5 dl öljyä
- 1 tl luomuomenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
- suolaa ja luomutilliä maun mukaan
- Mittaa soijakerma, öljy ja etikka sauvasekoittimen kulhoon. Surauta sauvasekoittimella noin kymmenen sekunnin ajan.
- Mausta mieleisilläsi asioillä, kuten vaikka tillillä.
Paljon keskustelua hampusta
Kiitokset Artolle, Ennille ja Anetelle maistiaisten tekemisestä ja Anetelle ja Sarille maistatusten esittelystä Runsaudensarven asiakkaille! Maistelijoita riitti välillä jonoksikin asti, ja monen mieli muuttui varmasti taas himpun verran kasvisruokiin positiivisesti suhtautuvaan suuntaan. Pari jäi juttelemaan pidemmäksikin aikaa. Erityisesti puhututtivat pähkinöiden ja siementen ravintoarvot ja hampun monet käyttömahdollisuudet. Vertailtiin jauheita ja rouheita ja iloittiin tuotteiden monipuolisuudesta ja helppoudesta niin jugurttien, puurojen kuin kastikkeidenkin raaka-aineina. Kyllä näistä ravitsevista ja monipuolisista ruoka-aineryhmistä vielä saadaan tuttuja niin vegaanien kuin muitenkin arkiruokapöytään.
Kiitokset Artolle, Ennille ja Anetelle maistiaisten tekemisestä ja Anetelle ja Sarille maistatusten esittelystä Runsaudensarven asiakkaille! Maistelijoita riitti välillä jonoksikin asti, ja monen mieli muuttui varmasti taas himpun verran kasvisruokiin positiivisesti suhtautuvaan suuntaan. Pari jäi juttelemaan pidemmäksikin aikaa. Erityisesti puhututtivat pähkinöiden ja siementen ravintoarvot ja hampun monet käyttömahdollisuudet. Vertailtiin jauheita ja rouheita ja iloittiin tuotteiden monipuolisuudesta ja helppoudesta niin jugurttien, puurojen kuin kastikkeidenkin raaka-aineina. Kyllä näistä ravitsevista ja monipuolisista ruoka-aineryhmistä vielä saadaan tuttuja niin vegaanien kuin muitenkin arkiruokapöytään.
Hampputoffeeta tikussa. |
Hampputoffee
(Emma
Karimaan resepti, www.vegaaniliitto.fi)
- 100 g kasvimargariinia
- 2 dl luomu reilun kaupan sokeria
- 5 rkl luomuvehnäjauhoja
- 0,5 dl reilun kaupan ruokosokerisiirappi (tai agavesiirappia)
- 1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
- Sekoita kaikki aineet kattilassa ja keitä 10–15 minuutin ajan.
- Kaada toffeemassa pellille leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä viileässä.
- Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi tai pyörittele palloiksi.
Going nuts over cheese
Pähkinäjuustot ovat vasta tekemässä tuloaan suomalaisten ruokapöytään. Vegaanit löytävät pähkinäjuustoista verrattoman kotikokkailun raaka-aineen ja inspiroivan ideoiden lähteen. Mitä mahtavaa vaihtelua kauppojen teollisiin juustoihin, ja täyden kympin ansaitsivat nämä Satun cashewjuustot joista lisäinfoa löytyy kamomillan konditoria-blogista, josta kannattaa huomioida myös tämä blenderinkäyttöhuomautus:
Pähkinäjuustot ovat vasta tekemässä tuloaan suomalaisten ruokapöytään. Vegaanit löytävät pähkinäjuustoista verrattoman kotikokkailun raaka-aineen ja inspiroivan ideoiden lähteen. Mitä mahtavaa vaihtelua kauppojen teollisiin juustoihin, ja täyden kympin ansaitsivat nämä Satun cashewjuustot joista lisäinfoa löytyy kamomillan konditoria-blogista, josta kannattaa huomioida myös tämä blenderinkäyttöhuomautus:
Saisiko olla juustoa?! |
Cashewpähkinäjuusto
(kamomillankonditoria.blogspot.fi)
- 3 dl cashewpähkinöitä
- 5 dl vettä
- 1,5 dl oluthiivahiutaleita
- 2 tl suolaa
- 1 rkl misotahnaa
- 0,25 dl agar agar jauhetta
- Mittaa pähkinät ja 3 dl vettä blenderiin ja käytä konetta, kunnes sinulla on tasaista pähkinämaitoa.
- Lisää pähkinämaidon sekaan oluthiivahiutaleet, suola sekä misotahna ja tehosekoita tasaiseksi.
- Mittaa loput vedestä eli 2 dl kattilaan ja sekoita sen joukkoon agar agar jauhe. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Anna kiehua pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan vispilällä sekoitellen.
- Kun olet keittänyt veden ja agarin, muodostuu niistä paksua limaa. Käynnistä blenderi ja kaada agarseos ohuena nauhana cashewpähkinämaitoseoksen joukkoon. Sekoita hetken aikaa, jotta agar agar -seos sekoittuu kunnolla cashewmaitoseoksen joukkoon.
- Öljyä puolen litran vetoinen kulho ohuelti ja kaada juustomassa siihen. Anna juuston jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai seuraavaan päivään. Kumoa juusto varovasti. Säilytä juusto suljetussa astiassa jääkaapissa ja syö se pois mahdollisimman pian.
Oli kyllä kivaa taas! Pilvinen syyspäivä oli maukas, iloinen ja näin vapaaehtoisen näkökulmasta ihmisten tapaamisten ja heidän positiivisten reaktioidensa myötä mahtavan innostava!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti