sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukokkailu 2013

Sinappihuntu ja neilikat päätyivät koristamaan seitankinkkua.

Toimistolla kokoonnuttiin jälleen, tällä kertaa joulukokkailun merkeissä. Valmistettavien herkkujen listalle olivat päätyneet

    •    jo perinteinen seitankinkku, jonka teimme tällä kertaa viime vuonna presidenttiparille toimitetun kinkun reseptillä
    •    pähkinäinen mureke
    •    jouluinen salaatti
    •    perunat punasipulikastikkeen kera
    •    piparkakkutaikinatryffelit
    •    itse tehty sinappi
    •    glögi, jonka keittelimme mustaherukkamehusta ja glögimaustesekoituksesta.

Sinapin teko oli monella uutta ja valmis tuote kenties yllätti voimakkuudellaan. Sinapin teko on kuitenkin hyvin helppoa: sinappijauhe, halutut mausteet ja kuumaa vettä sen verran, että saavutetaan haluttu koostumus, sekoitetaan. Siinä se. Halutessaan sekaan voi toki lisätä esimerkiksi kasvikermaa tai harrastaa muita "hienouksia", mutta perussinapin teko on hyvin helppoa.

Punasipulikastike yllätti meidät sienikastikemaisuudellaan ja porukalla tulimme siihen tulokseen, että sen aiheutti kastikkeen kohtalaisen pitkä vetäytymisaika odotellessamme kinkun ja murekkeen kypsymistä. Erinomaisen hyvää se silti oli, mutta mikäli sienet aiheuttavat negatiivisia tuntemuksia, kannattanee kastike tarjoilla heti valmistamisen jälkeen.

Punasipulikastike


2 punasipulia
1 prk soijakermaa
1 tl siirappia
1 tl mustapippuria
2 tl yrttisuolaa
tuoretta persiljaa

Kuullota sipulit, lisää mausteet ja soijakerma. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Ripottele persilja lopuksi pinnalle.

 
Mureketta, kastiketta ja perunaa, seitankinkkua ja sinappia kera salaatin.

Piparkakkutaikinatryffeleistä totesimme, että pienet leivosvuoat lienevät paikallaan niiden valmistamisessa. Me emme niitä käyttäneet, joten tryffelimme olivat melko pitkälti kiinni suklaalevyssä, joka muodostui niistä valuneesta suklaasta. Makuunhan tämä toki ei vaikuttanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti