sunnuntai 10. elokuuta 2014

Merellisiä vegaaniherkkuja, musiikkia ja draamaa Tapahtumien yössä


Tampereen teatterikesän Tapahtumien yö järjestettiin jälleen kerran torstaina 7.8. Kuten jo kahdesti aiemmin, Vegaaniliitto pystytti suositun yökahvilan Pyynikin kirkkopuistoon. Väkeä riitti ajoittain taivaalta valuneesta vesisateesta huolimatta iltamyöhälle saakka, vatsat täyttyivät herkullisista ruoista ja korvat musiikista.


Kahvilan teemaksi valittiin tällä kertaa delfiinit meneillään olevan delfinaariokampanjan innoittamana: Ruokalistalta löytyi hauskoja merellisiä ruokalajeja, kuten sushia ja tonnikalatonta leipää. Kahvilan asiakkaat saivat allekirjoittaa kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan Tampereen kaupunkia tekemään selvitys Särkänniemen delfinaarion tulevaisuudesta. Lisäksi helsinkiläinen taiteilijakaksikko Draamateam valmisti suuren delfinaariokriittisen seinämaalauksen.

Kuinka munakoisot, kikherneet ja vesimeloni päätyivät merelliseen menuumme


Jonottaessa oli hyvin aikaa keskustella delfinaarioaloitteesta ja allekirjoittaa se.
Kun kokouksessa mietimme Yön sävelen ruokatarjontaa, tulivat mieleemme monenlaiset kalaisat herkut, jotka voidaan valmistaa kalaystävällisesti.
  • Merilevä maistuu monien suussa kalalle, koska kalat syövät levää. Oikeastaan pitäisikin sanoa, että kala maistuu levälle, eikä toisin päin!
  • Kalaruoissa usein käytetyt mausteet voivat nekin tuoda kalamaista vivahdetta ruokiin. Tästä syystä esimerkiksi tilli ja sitruuna sopivat kalaimitaattoriruokiin hyvin.
  • Kylmäsavutofu puolestaan tuo mieleen savustetun kalan, koska savustettu kala maistuu savulta.
  • Myös kalamaista suutuntumaa saa aikaiseksi ilman kaloja. Hienonnetut kikherneet tuovat mieleen tonnikalan rakenteen, munakoisosta voi tehdä silliä ja vesimeloni taipuu raa'aksi tonnikalaksi!
Tutkailimme hieman omia ja muiden reseptiarkistoja ja päädyimme valitsemaan ruokalistallemme seuraavat appeet:
  • Tonnikalaton leipä sisälsi ihanaa tonnikalamaista salaattia, mutta yhtäkään tonnikalaa, merinisäkästä tai muuta eväkästä ei sen vuoksi tarvinnut napata verkkoihin. Tonnikalattoman salaatin raaka-aineina olivat muun muassa kikherneet, suolakurkut, tilli, maissi ja kanaystävällinen vegemajoneesi.
  • Ei seiti- vaan seitanmuki piti sisällään mausteista seitania sekä kaali- ja kurkkusalaattia. Kaikki itsetehtyinä tietenkin! Annoksen nimi juontaa juurensa usein kysyttyyn kysymykseen siitä, onko seitan kalaa, koska se kuulostaa seitiltä tai seitalta.
  • Kalojen kaverin sushilajitelma sisälsi maki- ja nigiri-susheja, joiden täytteenä käytettiin kylmäsavutofua, porkkanaa, kurkkua, munakoisoa sekä äärimmäisen eksoottista vesimelonitonnikalaa. Vesimelonitonnikala valmistetaan leikkaamalla vesimeloni siivuiksi ja kypsentämällä sitä pitkään matalalämpöisessä uunissa. Tämän jälkeen siitä puristetaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin välissä ylimääräinen neste pois ja se marinoidaan merileväjauheen, öljyn ja soijakastikkeen seoksessa. Yhden vesimelonitonnikalan reseptin löydät englanniksi täältä. Koska emme ole pellavaöljyn suuria ystäviä, käytimme sen tilalla rypsiöljyä ja hyvin toimi! Pellavaöljyä on todennäköisesti käytetty alkuperäisessä reseptissä siksi, että se maistuu kalalta korkean omega-3-pitoisuutensa vuoksi – tai sanottaisiinko taas, että kala maistuu omega-3-rasvahapolta eikä toisin päin..
  • Sillin ystävän munakoisopiirakan täytteenä oli munakoison lisäksi perunaa, purjoa ja paprikaa.
Kaikki suolaiset herkut samalla lautasella! Sushilajitelmaan kuului oikeasti
useampi sushi ja seitanmukin sisältö oli runsaampi kuin kuvassa.

Jälkkäriosastomme ei maistunut kalalta! Hyvältä se kuitenkin maistui.
  • Näsi-delfiinin mansikka–vadelma-muffinsseissa oli nimensä mukaisesta mansikkainen pohja ja vadelmainen kuorrute. Pohjalle löydät ohjeen täältä. Kuorrutteena käytettiin vaahdotettua kauravispiä, jonka seassa oli tomusokeria, vaniljasokeria sekä vadelmamarmeladia.
  • Veera-delfiinin suklaakeksi oli pehmeä suklaakeksi, jonka välissä oli kerros suklaasoijatuorejuustoa. Keksin ohjeen löydät täältä. Toisin kuin ohjeessa, keksi täytettiin vasta paistamisen jälkeen.
  • Delfi-delfiinin kaneli–suklaa-minicupcake oli pieni mehevä suklaamuffinssi kuorrutettuna kanelilla maustetulla suklaakuorrutteella. Kanelia lukuun ottamatta ja appelsiinit unohtamalla löydät cupcakelle ohjeen täältä.
  • Leevin ja Eevertin lempijätskiä oli kahta laatua. Toisessa tätä vaniljajäätelöä oli laitettu kahden itseleivotun grahamkeksin väliin ja toisessa sitä oli sekoitettu sulatetun suklaan kanssa suklaahippujäätelöksi.


Jatkuvasta jonosta huolimatta ruokaa riitti koko illaksi juuri sopivasti. Seitanmukeja ja sushilautasia täytettiin koko ajan ja kaikki muutkin ruokalajit kiinnostivat kovasti. Tyytyväisiä ja ilahtuneita asiakkaita oli puisto täynnä! Välillä satoi vähän vettä ja välillä vähän enemmän, joten välillä teltassa oli tungosta jopa enemmän kuin tässä kuvassa.


Musisointia pimenevässä, lämpimässä illassa


Tuure ja ukulele
Etukäteen tiesimme, että Tuure Pitkänen ja Markus Helminen ilahduttavat meitä soitollaan. Tämän lisäksi ilmoitimme kahvilan Facebook-sivulla, että paikalle saa tuoda oman soittopelin, jota soittamalla saa ilmaiset eväät. Kaksi rohkeaa tarttui haasteeseen ja soitteli meille ihanasti. Kiitos teille, joilta emme kiireessä huomanneet kysyä nimiä!


Yllätysesiintyjä!

Markus ja sähkökitara.

Toinen yllätysesiintyjä! Illan pimeydestä johtuen kuvan laatu on hieman tärähtänyt.

Nelijalkaiset ystävät olivat tietysti myös tervetulleita kahvilaamme





Delfinaariokriittistä taidetta


Taideteoksen pohjan pystyttämistä.

Helsinkiläinen seinämaalausduo Draamateam valmisti kahvilaillan aikana delfinaariokriittisen suuren seinämaalauksen. Maalauksen valmistumista sai seurata tyhjän seinän ruuvailusta ja kokoamisesta maalaamiseen, spreijaamiseen ja viimeistelyyn saakka. Kun teos yöllä valmistui, se kannettiin Keskustorille, jonne sen sai Tampereen kaupungin kiinteistötoimen luvalla jättää viikoksi näkyville. Kun aamu saapui, olikin kiinteistötoimen mieli muuttunut ja teos piti poistaa. Viikonlopun aikana asiasta puhuttiin paljon mediassa ja sosiaalisessa mediassa ja maanantaina Tampereen kaupunki päätti, että teos voidaankin viedä näytille Keskustorille.

Ensimmäiset maalailut.

Nyt jo näkyy aaltoja!

Yksi Särkänniemen delfiineistä saa kaulapannan.

Vielä puuttuvat jalat.

Valmis!

Kaupungin näkemys asiasta.
Aihe on herättänyt paljon keskustelua Facebookissa, ja lisäksi ainakin Aamulehti ja Helsingin sanomat uutisoivat aiheesta tuoreeltaan. Yle kirjoitti aiheesta maanantaina, kun kaupunki oli pyörtänyt päätöksensä. Ylen jutut pääset lukemaan näistä linkeistä:

Tässä on taiteilijat paikalle kutsuneen Markus Helmisen antama tiedote delfiinitaideteosta ja kaupungin toimintaa koskien.

Helsinkiläiset kuvataiteilijat ottivat kantaa delfinaariokysymykseen. Tampereen Kaupunki yritti ensin sensuroida, laittoi sitten taideteoksen palasiksi.

Vegaaniliitto järjesti delfiiniteemaisen pop-up-kahvilan 7.8.2014 osana Tapahtumien yötä. Helsinkiläinen kuvataiteilijakaksikko Draamateam osallistui tapahtumaan valmistamalla suurikokoisen seinämaalauksen, joka humorismin ja ironisoinnin kautta otti kantaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua herättäneeseen delfiinikysymykseen. Tampereen kaupungilta saadulla asianmukaisella luvalla teos olisi ollut nähtävillä Tampereen keskustorilla 8.8–14.8.2014.

Teoksen pystyttämisen jälkeen Tampereen kaupunki ehdotti ensin, että osa teoksesta maalattaisiin tunnistamattomaksi. Myöhemmin vaadittiin, että teos pitää siirtää vähemmän näkyvälle paikalle esimerkiksi Näsinpuiston sisäosiin. Lopuksi sovittiin, että teos siirretään kello 18:aan mennessä kokonaan pois kaupungin omistamista julkisista tiloista. Perusteena tälle vaatimukselle oli se, että teos oli kantaaottava ja mielenilmauksellinen. Kuitenkin jo kolmelta oli taideteos purettu luvatta osiin pitkin torin kiveyksiä kaupungin toimesta.

Pirkanmaan läänintaiteilija Vesa Varrela rinnasti kaupungin toiminnan Putinin Venäjään ja Turkin pääministerin touhuihin: ”Olen vapaan tiedotuksen ja vapaan mielenilmaisun vankkumaton kannattaja. Ei ole Tampereen maineelle hyväksi, että tänä päivänä ja tässä maassa moista sensuuria joku edes kehtaa lähteä esittämään. Sensuuria ei saisi olla millään tasolla, kun otetaan kantaa yleisesti todettuihin yhteiskunnallisiin ongelmiin tai tässä tapauksessa eläinten kohteluun.”

”Avoimen ja vapaan keskustelun kannalta on tärkeää, että Tampereen kaupunki ja hallinnon viranomaiset pysyvät neutraaleina toimijoina delfinaariokeskustelussa. Demokratian kannalta kaupungin väliintulo ei ollut ymmärrettävää,” sanoo delfinaarion tulevaisuutta koskevan kuntalaisaloitteen vastuuhenkilö Jere Nieminen.

”Tarjosimme Tapahtumien Yön pop-up-kahvilassamme taiteilijoille tilaisuuden vapaaseen ilmaisuun paljonpuhuttavasta aiheesta. Toivottavasti näemme avoimen keskustelun jatkuvan muissakin julkisissa tiloissa ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden kesken,” Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Sari Komulainen rohkaisee.

”Oikeutta eläimille haluaa haastaa ihmiset ajattelemaan tilannetta delfiinien kannalta. On varmasti ikävää ajatella, että pidetyt delfiinit ovat itse asiassa vankeudessa ja ne kärsivät. Tilanne ei kuitenkaan muutu sillä, että kritiikkiä yritetään vaientaa. Kaupungin on nyt kannettava vastuu 1980-luvulla tehdystä virheestä. Delfiinit ansaitsevat päästä eläkkeelle,” toteaa Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Protestina kaupungin toimille on tekeillä haastekampanja Tampereen kuvataiteilijoille. Heitä pyydetään valmistamaan taideteos, joka ottaa kantaa joko Tampereen kaupungin sensuuripäätökseen tai delfinaarioon. Teokset ovat myöhemmin esillä yhteisnäyttelyssä.

Kampanjointia delfiinien puolesta


Nimeä alle? Tottakai!
Vegaaniliittolaisten kanta on, että delfiinit kuuluvat meriin eivätkä vangeiksi betonialtaisiin! Särkänniemen delfiinejä ei kuitenkaan olla yleisestä harhaluulosta huolimatta vapauttamassa noin vain mereen. Yksi eläkepäivävaihtoehto voisi olla esimerkiksi tämä Ylenkin uutisoima turvakoti.

Jos olet samaa mieltä, että delfiinien paikka ei ole vankilassa, on tässä muutama keino, joilla edistää asiaa:
  • Pyydämme kaikkia täysi-ikäisiä tamperelaisia allekirjoittamaan kuntalaisaloitteen, jonka tarkoituksena on saada Tampereen kaupunki selvittämään, mitä Särkänniemen delfinaariolle tulevaisuudessa tapahtuu. Kuntalaisaloitteen voi allekirjoittaa joko internetissä tai paperilla:
    • Kuntalaisaloitteen internetsivut löydät täältä: www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/803 Tarvitset allekirjoittamiseen nettipankkitunnukset.
    • Paperiversion voi allekirjoittaa myös kasvisruokakauppa Runsaudensarvessa osoitteessa Aleksanterinkatu 30. Nimiä kerätään kesän mittaan myös kaduilla, toreilla ja puistoissa.
  • Ihan kaikki muutkin voivat allekirjoittaa vetoomuksen delfiinien puolesta ja pyytää Tampereen kaupunkia ottamaan kuntalaisaloite käsittelyyn. Vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä: oikeuttaelaimille.net/vetoomus-delfiinien-puolesta
  • Tykkää kampanjan Facebook-sivusta ja kerro asiasta myös kavereillesi! Facebook-sivulle pääset tästä: www.facebook.com/delfinaariohistoriaan
  • Osallistu valokuvakampanjaan Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Ohjeet löydät täältä: oikeuttaelaimille.net/uutisia-ja-ajankohtaista/ota-kantaa-delfiinien-puolesta

Meillä sai myös värittää delfiinejä!
Yön sävel kuittaa ja palaa asiaan ehkä taas ensi vuonna! Kiitos kaikille mukanaolleille ja delfiinialoitteen allekirjoittaneille!

Tekstiä on muokattu sen julkaisemisen jälkeen, kun Tampereen kaupunki päättikin antaa luvan viedä delfiinitaideteos esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti