maanantai 2. helmikuuta 2015

Vegaanihaaste-kuulumisia Tampereelta

Vegaaniliitto ja Oikeutta eläimille pistivät tammikuussa jo toista kertaa pystyyn Vegaanihaasteen. Vegaanihaaste on tarkoitettu kaikille heille, jotka haluavat kokeiluluontoisesti tai pysyvästi siirtyä eläin- ja ympäristöystävälliseen ruokavalioon. Haasteen vastaanottaja saa avukseen uutiskirjeen resepteineen, kauppalistoineen ja tietopaketteineen sekä mahdollisuuden liittyä haasteen vastaanottaneiden keskusteluryhmään Facebookissa. Lisäksi Vegaanihaasteen vastaanottajat voivat valita itselleen tuutorin noin yhdeksänkymmenen vapaaehtoisen vegaanin joukosta. Tuutorilta voi kysellä niin pieniä kuin isojakin kysymyksiä, joita mieleen juolahtaa. Tuutorin kanssa voi lähteä vaikka kauppaan tutustumaan, millaisia herkkuja, eineksiä ja perusruokatarvikkeita sieltä löytyy.

Tammikuun Vegaanihaaste oli valtava menestys ja haasteen vastaanottaneiden määrä kolminkertaistui vuoden takaisesta, ensimmäisestä Vegaanihaasteesta! Vegaanihaasteen nettisivujen kautta mukaan ilmoittautui kaksi tuhatta henkilöä. Lisäksi Vegaanihaasteen Facebook-tapahtuman osallistujamäärä kipusi yli kolmeen tuhanteen. Tänä vuonna mukana oli näyttävästi myös useita julkisuuden henkilöitä, joiden ansiota todennäköisesti oli se, että myös mediaa kiinnosti Vegaanihaaste kovasti.

Vegaanihaasteen vastaanottaneiden FB-keskusteluryhmän tuhannen kolmensadan jäsenen kesken keskustelu kävi vilkkaana koko tammikuun. Alussa jäsenet varovaisesti ihmettelivät, että mitäköhän tammikuu tuo tullessaan ja kuinkahan vaikeaa on opetella pois totutuista mauista ja ruoanlaittotavoista ja tutustua uusiin. Heti ensimmäisten päivien aikana kävi selväksi, että vaikeampaa oli ollut tehdä päätös kokeilla vegaaniruokavaliota kuin toteuttaa sitä.

Ennakkoluulot vaikeasta kokkailusta ja kummallisen makuisesta ruoasta karisivat, kun osallistujat kilpaa kertoivat omista onnistumisen kokemuksistaan ja uusista löydöistä, joita kauppareissulta oli tarttunut mukaan. Toki Vegaanihaaste aiheutti myös paljon pulmatilanteita ja ihmetyksiä, kuten kysymyksiä parhaasta sakkautumattomasta kahvimaidosta, vegaanisten juustojen mausta ja saatavuudesta sekä omien läheisten ja työkavereiden suhtautumisesta haasteeseen.

Kuukauden edetessä haastelaiset kertoivat oppineensa paljon eläinten oloista ja kohtelusta eläintuotannossa. Moni kertoi, että haaste antoi luvan avata omat, aiemmin suljetut silmät ja katsoa eläimiä ihan uudella tavalla. Kun haastekuukausi päättyi, kertoikin moni tehneensä päätöksen jatkaa vegaanina tai ainakin vähentävänsä eläintuotteiden määrää omassa keittiössään merkittävästi.

Voit lukea Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen tiedotteen Vegaanihaaste-kuukaudesta täältä: Tammikuun Vegaanihaaste on ollut suuri menestysTampereella Vegaanihaasteen tuutorit ja haastelaiset järjestivät haasteen puolen välin jälkeen yhteisen nyyttäri-illan. Täyteen ahdetun herkkupöydän ääreen saapui noin kaksikymmentä henkilöä kertomaan kuulumisia ja maistelemaan ihania ruokia, kuten kookoskuppikakkuja, vegelihiksiä, erilaisia ruokaisia salaatteja, brownieita, keksejä, sipsejä, juustoja ja vaikka mitä. Syömisen ja jutustelun ohessa arvuuteltiin vegaaniaiheisia sanoja piirtämällä ja näyttelemällä sekä katseltiin ihania videoita Eläinsuojelukeskus Tuulispään asukkaista.

Jos nyt tuntuu siltä, että jäit jostain paitsi, niin ei hätää! Vaikka Vegaanihaasteen aktiivisin kuukausi onkin tammikuu, voi haasteen ottaa vastaan milloin vain. Tuutorit ja Facebookin keskusteluryhmä ovat tietysti olemassa myös tammikuun jälkeen. Haasta siis itsesi ja vaikka kaverisi ja osallistu kuukauden mittaiselle seikkailulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti