Kun pastataikina oli vaivattu, annettiin sen hetken aikaa hengähtää ja vetäytyä itsekseen. Sen jälkeen taikinaa alettiin kaulita ja taitella, kaulita ja taitella, kaulita ja taitella. Kun tätä oli tehty jonkin aikaa, kaulittiin pastataikinasta viimein iso levy.
Pastataikinan mankelointia |
Levy rullattiin...
Rullaati rullaati |
Leikkaati leikkaati |
...ja sitten pienet rullat avattiin. Tässä vaiheessa huomasimme, ettei taikinaa olisi tarvinnut rullata ihan niin kovin tiiviisti, sillä taikina oli hieman takertuvaista. Onneksi tagliatellenauhojen irrotteleminen toisistaan oli kuitenkin pienestä katkeilusta huolimatta helppoa ja osasimme rullata toisen erän taikinaa hieman hellävaraisemmin.
Tagliatelle odottamassa matkaa keitinveteen |
Pastanvalmistus ja -keittämisepisodin aikana toiset kokkailijat saivat hommakseen valmistaa pullataikinan jälkkäriä eli lakritsibostonkakkua varten. Ohjetta on hieman muunneltu Härkäpapua sarvista -kirjan pullareseptistä.
Pullataikina
- 2,5 dl kauramaitoa
- 25 g hiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 0,75 dl sokeria
- 6–8 dl vehnäjauhoja
- 0,75 dl rypsiöljyä
- 1 prk vaniljasoijavanukasta
- 100 g lakritsia pieneksi pilkottuna
- Liota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Vispilöi joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja suurin osa vehnäjauhoista.
- Alusta taikinaan käsin öljy ja niin paljon jauhoja, että taikina on sopivan kimmoisaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. 30 minuuttia.
- Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi ja kauli se n. 25 cm X 15 cm -kokoiseksi suorakaiteeksi.
- Levitä vaniljasoijavanukas taikinan päälle jättäen hieman tyhjää reunoille. Ripottele lakut vaniljasoijavanukkaan päälle.
- Kääri taikina rullalle ja leikkaa siitä 5 cm:n paloja. Nosta palat öljyttyyn vuokaan leikkauspinta ylöspäin ja anna kohota liinan alla vielä hetken aikaa.
- Paista 200 °C:ssa uunin alaosassa n. 30 minuuttia. Anna kakun hieman jäähtyä ennen leikkaamista.
Kastikkeen ja pastan seuraksi valmistimme vielä soijarouhepyöryköitä, joiden ohje napattiin lähes sellaisenaan Jere Niemisen kirjoittamasta Vegaanin kotiruokakirjasta.
Soijarouhepyörykät, n. 20 kpl
- 2,5 dl tummaa soijarouhetta
- 1,5 rkl perunajauhoja
- 1 dl korppujauhoja
- 2 rkl kuivattua persiljaa
- 2 tl (savu)paprikamaustetta
- 1 tl viherpippurirouhetta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 sipuli pieneksi silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 kiinteä peruna hienolla terällä raastettuna
- 2 dl soijakermaa
- 3 rkl soijakastiketta
- Rypsiöljyä paistamiseen
- Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää niiden joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna pyörykkätaikinan turvota kymmenisen minuuttia.
- Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne kauniin ruskeiksi kuumalla pannulla rypsiöljyssä.
Kokkailijat saivat lopulta koota eteensä tällaisen annoksen. |
Jälkiruokaosasto odotti vielä ottajaansa. Bostonkakku lakritsilla höystettynä katosi parempiin suihin. Jälkkärin aikana mietimme lakritsin olemusta ja totesimme sen muuttuneen uunissa mukavan pehmeäksi. Huomasimme myös, että vaikka bostonkakkua ei voideltu millään, tuli se uunista ulos kauniin kiiltävänä. Kananmunien käyttäminen ei siis ole tarpeellista tässäkään tapauksessa. Jos kuitenkin haluat vaikka vain tavan vuoksi voidella pullat, voit tehdä sen öljyllä tai kauramaidolla. Vaihtoehtoisesti pullat voi voidella paistamisen jälkeen sokerivedellä, jolloin pullat saavat kauniin kiillon.
Hauskaa ystävänpäivää toivottelee Vegaaniliiton Tampereen ryhmä! Keskiviikkona kannattaa suunnata Hub-Tampereen tiloihin klo 18 alkaen Eettisen kuluttamisen iltaan kuulemaan reilun kaupan kampanjoista. Lisätietoa saat esimerkiksi Eläinoikeusfoorumilta.
Ne eivät ole rusinoita! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti