sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kevättuuli soi!

Luonto-Liiton Hämeenpiiri järjesti yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuritoimen, Eettisen kaupan puolesta ry:n ja Vegaaniliiton kanssa kivan lastentapahtuman Haiharan kartanossa lauantaina 26.3.2011.

Juuri talviuniltaan herännyt Kalle-Nalle toivotti yleisön tervetulleeksi tapahtumaan

Ohjelmaa löytyi niin ulkoa kuin sisältä ja siihen kuului niin keväisten eläin- ja kasvilajien etsimistä, hurja aurinkotulitanssiesitys, lelunvaihtotoria, kankaanpainantaa, herneenversojen istutusta kuin Aikasoppa-vihannesmusikaalikin.

Tomaattimies ja kurkku olivat kuulemma vähän ihastuneet toisiinsa.

Mustikka-Kikka ja Omena-Jose ihastuttivat yleisöä.

Vegaaniliitolla oli kunnia olla paikalla kasvispajan kera. Kiinnitimme seinälle ison kasvisruokapyramidin, jonka lokeroissa asustivat Viljami, Pinja, Hannes, Marja ja Olivia. Asukkailla oli kova nälkä, koska pyramidi oli ihan tyhjillään. Lapset saivatkin piirtää tai värittää pyramidin asukkaille kaikenlaisia kasviksia.

Innokkaat värittäjät


Hmm, mihinkäs tämä kasvis kuuluukaan?

Lapsilla oli myös mahdollisuus pelata kasvisrunopeliä. Pelissä lapsi nostaa hatusta runon, joka luetaan ja jonka perusteella pitää arvata, mistä kasviksesta runossa on kyse. Kaikki runojen kasvikset ovat koko ajan näkyvillä, joten jos runo tuntuu liian vaikealta, voi vinkkiä vastaukseen etsiä kasvisten kuvista.

Minkä kasviksen nimessä on hurja sarvipää?

Päivän aikana tapahtumassa kävi noin sata lasta ja aikuista, joten mukavaa vilinää riitti. Annoimme vanhemmille mukaan tietoa kasvissyönnistä sekä ihkauuden Lapsellista vegaaniruokaa -esitteen, josta löytyy muutama kiva ja lapsiperheille sopiva resepti.


Soijarouhe-makaronilaatikko
(Resepti on kopioitu luvan kera Jere Niemisen kirjasta Vegaanin kotiruokakirja, Kustannusosakeyhtiö Moreeni 2010)
  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 0,5 dl rypsiöljyä soijarouheen paistamiseen
  • n. 1 dl vettä soijarouheen kypsyttämiseen
  • 2,5 rkl soijakastiketta soijarouheen maustamiseen
  • 5 dl makaroneja
  • vettä makaronien keittämiseen
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikamaustetta
  • 0,5 tl (tai maun mukaan) tuoretta tai jauhettua chiliä tai cayennepippuria
  • 0,5 tl (tai maun mukaan) mustapippuria
  • 7 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 0,25 dl rypsiöljyä makaronilaatikon pinnalle
  • 0,5–1 dl korppujauhoja makaronilaatikon pinnalle
  1. Valmista soijarouhe wokissa tai suurella pannulla: Kuumenna ensin öljy ja sekoita joukkoon soijarouhe. Paista soijarouhetta hieman ja lisää vesi kahdessa erässä samalla sekoittaen. Lisää pannulle myös soijakastike. Soijarouhe on valmista, kun kaikki vesi on imeytynyt.
  2. Keitä makaronit kypsiksi pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.
  3. Sekoita kaikki edellä mainitut ainekset, suola, öljy ja mausteet keskenään suurehkossa, noin kahden litran uunivuoassa.
  4. Kaada kauramaito uunivuokaan siten, että makaronit lähes peittyvät.
  5. Levitä rypsiöljy pinnalle. Ripottele korppujauhot pinnalle.
  6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, Tarjoile soijarouhe-makaronilaatikko ketsupin ja tuoresalaatin kera.
Vinkki: Lisää makaronilaatikkoon sipuli, porkkana tai paprika. Voit esipaistaa sipulia ja porkkanaa pannulla, mutta se ei ole välttämätöntä.


Kikhernepyörykät
(Ohjeen laatinut Simo Ruottinen/ Veganissimo Catering)
  • 150 g kuivattuja kikherneitä
  • vettä kikherneiden keittämiseen
  • 1 iso sipuli
  • 100 g perunamuusijauhetta (esim. Mielihyvä)
  • 65 g (n. 2 dl) soijajauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl jauhettua kuminaa
  • seesaminsiemeniä
  1. Liota kuivia kikherneitä yön yli. Valuta liotusvesi pois. Keitä kikherneitä noin tunti suolalla maustetussa vedessä kattilassa. Siivilöi keitinvesi pois ja anna jäähtyä. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi.
  2. Soseuta kikherneet tasaiseksi soseeksi, sekä lisää ja sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku tässä vaiheessa ja kokeile, että pyöryköiden rakenne pysyy koossa kypsentämällä paistinpannulla koepyörykkä. Lisää tarvittaessa soijajauhoa.
  3. Pyörittele massasta n. 50g painoisia pyöryköitä. Kieräytä pyöryköitä seesaminsiemenissä. Kypsennä 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet pinnasta ja pysyvät koossa.

Pannukakku
(Ohje on kopioitu luvan kera Chocochili-blogista)

  • 5,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita (tai 1 dl vehnäjauhoja)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 1 l soijamaitoa
  • Tummansinistä Keiju-margariinia
  1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää soijamaito ja -jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja anna taikinan vetäytyä sen aikaa.
  3. Ripottele uunipellille leivinpaperin päälle margariininokareita ja laita pelti uuniin, kunnes margariini on sulanut. Levitä margariini tasaiseksi ja kaada taikina pellille.
  4. Ripottele päälle vielä pieniä margariininokareita ja paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen ylemmälle tasolle ja paista vielä 10 minuuttia, jotta pintaan tulee kaunis väri. Jos pinta ei värity tarpeeksi, nosta pelti vielä kaikkein ylimmälle tasolle pariksi minuutiksi.
  5. Pannukakku kiinteytyy jäähtyessään, joten anna sen vetäytyä hyvin ennen tarjoamista.

Vaniljamuffinssit kaakaokuorrutteella
(Ohjeet on napattu luvan kera Kamomillan konditoriasta)

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl kaura-, soija- tai riisimaitoa
  • 0,5 dl öljyä
  1. Sekoita kuivat aineet ja tee niiden keskelle kolo.
  2. Mittaa loput aineet koloon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jaa taikina noin kahdeksaan muffinssivuokaan (tai 24 minimuffinssivuokaan) ja paista 190 °C:ssa n. 18 minuuttia. (Minimuffinsseille riittää n. 15 minuutin paistoaika.) Muffinsseista tulee kauniin mallisia eivätkä ne leviä, kun ne paistetaan muffinssipellillä, jonka koloihin muffinssivuoat laitetaan.
Kuorrute
  • 100 g margariinia (Tummansininen Keiju on täysin kasviperäinen margariini)
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 5 dl ruokotomusokeria tai tomusokeria
  • 2 rkl kaura-, soija- tai riisimaitoa (tai vettä)
  1. Mittaa margariini, kaakaojauhe, vanilja ja noin puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista.
  2. Lisää loput tomusokerit ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää vielä kauramaito ja sekoita tasaiseksi.
  3. Pursota tai levitä kuorrute veitsellä jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristele lopuksi esimerkiksi pähkinärouheella tai strösseleillä. (Esimerkiksi Mauste Sallisen Suklaaströsseli ja Monivärinen suklaaströsseli ovat vegaanisia.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti