sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Sikasuunnistuksen voitokkaat vastaukset

Sikajuhlien Sikasuunnistuksessa piti tietää tai arvata vastaukset viiteen kysymykseen. Kuudelle onnekkaalle oikeinvastanneelle arvoimme palkintopussukat, joista löytyi Poppamiehen tulisia kastikkeita, Builder's-proteiinipatukka, vegekuiva"lihaa" sekä tölkillinen Pure Bio -luomuenergiajuomaa tai reilun kaupan Ubuntu-kolaa.

Palkintopussin tulisen proteiinipitoinen sisältö.
Suunnistukseen osallistui yhteensä 38 henkilöä, joista 23 vastasi kaikkiin kysymyksiin oikein. Loppujenkaan osallistujien vastaukset eivät menneet ihan pieleen. Jos et päässyt itse osallistumaan Sikasuunnistukseen Sikajuhlilla, niin voit arvuutella nyt! (Oikeat vastaukset löydät tekstin lopusta.)


1. Tutussa sadussa kolme pientä porsasta rakentaa kukin itselleen talon: yksi oljesta, yksi risuista ja yksi kivestä. Myös emakolla on tarve rakentaa itselleen pesä, ennen kuin se synnyttää poikasensa. Minkälainen pesä emakolla tavallisesti on sikalassa?

A) Kuten sadun fiksuin porsas, rakentaa emakkokin pesänsä kivestä tai muusta kovasta materiaalista. Pian synnyttävälle emakolle täytyy lain mukaan antaa kasa tiiliä, kiviä tai betoninkappaleita, joista se voi kärsällään ja sorkillaan työnnellen rakentaa itselleen sopivan suojapaikan.
B) Emakolla ei useinkaan ole mahdollisuutta rakentaa pesää, koska pehmeä pesäntekomateriaali puuttuu ja/tai koska se on suljettuna kääntymisen estävään porsimishäkkiin.
C) Jokaisella emakolla on viiden tähden hotellihuoneen veroinen luksuskarsina, josta löytyy niin pesäntekotarpeita, selänrapsutuskone, tuoreita mansikoita, hiljaista taustamusiikkia kuin oma henkilökohtainen ihmispalvelijakin.


2. Lihasiat teurastetaan tavallisesti puolivuotiaina ja emakot kaksivuotiaina. Kuinka vanhaksi sika luonnostaan eläisi?

A) korkeintaan 3-vuotiaaksi
B) 5–7-vuotiaaksi
C) jopa yli 10-vuotiaaksi


3. Yksi sikaloissa tavattava ongelma on, että siat pureskelevat toistensa saparoita. Saparoiden pureskelusta aiheutuu vähintäänkin kipua ja tulehduksia, mutta ei ole tavatonta, että saparo pureskellaan tyveään myöten poikki. Mistä saparoiden pureminen johtuu?

A) Sioilla ei ole tarpeeksi virikkeitä, kuten tonkimis- ja tutkimismahdollisuutta, joten ne purkavat näitä tarpeitaan lajitovereidensa saparoihin.
B) Sian saparo sisältää tiettyä vitamiinia, jota sika ei saa muuten ravinnosta. Koska siat eivät ylety pureskelemaan omaa häntäänsä, turvautuvat ne lajitovereidensa häntiin.
C) Se on sikojen välistä leikkimielistä kisailua, joka silloin tällöin yltyy liian rajuksi.


4. Satukirjoissa, TV:ssä ja lauluissa esiintyy paljon sikoja, kuten Nasu, Hinku ja Vinku, kolme pientä porsasta, Miss Piggy ja Putte-possu. Kuinka monta sikaa keskivertosuomalainen syö elämänsä aikana, jos syöty sianlihamäärä lasketaan kokonaisina sikoina?

A) 4
B) 15
C) 40


5. Millä tavalla voi parhaiten varmistaa sen, että omat syömis- ja kulutustottumukset eivät aiheuta haittaa sioille tai muille eläimille?

A) Ostamalla kaupasta vain sellaisia tuotteita, joiden tuotepakkauksissa on piirroskuvia sydämellisistä possuista ja hymyilevistä kanoista.
B) Valitsemalla ostoskoriin vihanneksia, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, marjoja, hedelmiä, viljatuotteita ja kasvirasvoja sekä monenlaisia näistä valmistettuja tuotteita.
C) Lopettamalla varmuuden vuoksi syömisen kokonaan ja ottamalla ravintoaineet ihon läpi auringonvalosta.


Vastaukset

1 – B, 2 – C, 3 – A, 4 – C, 5 – B


Palkinnot kurkistelevat pusseistaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti