keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Sikajuhlat!

Juhannusviikolla sikailtiin iloisen äijämäisesti Tampereen Keskustorilla. Hurja määrä eli 800 osallistujaa kävi kukin syömässä lautasellisen maistiaisia, kuten seitanpihviä, tulisia soijasiipiä, seitanmakkaraa, vegesalamia ja vege"liha"piirakkaa. (Reseptejä löytyy jutun lopusta.)

Maistatusteltta oli täynnä miehiä.

Ruokalista oli tavallista pidempi ja tulisempi.

Paistajia oli monta, sillä montaa oli paistettavaa.

Kokosimme tapahtumaan lihattoman tiskin.

Julkisuuden vegaanimiehiä.

Maistatuksen yhteistyökumppaneita oli pitkä lista.

Vegaaniliiton lisäksi maistatukseen osallistuivat monet yritykset ja järjestöt:
  • Oikeutta Eläimille -yhdistys oli tapahtumassa mukana pitämässä pöytää ja hoitamassa käytännön asioita.
  • Animalia oli mukana infopöytänsä kera.
  • Maailmankauppa Tasajako kertoi toiminnastaan ja myi tuotteitaan.
  • Valanni Cosmetics esitteli Äijä-tuotesarjaa ja aurinkovoiteita.
  • Terveystuonti maistatti Pure Bio -luomuenergiajuomaa.
  • Vegaaninen pitopalvelu Ruskanväri valmisti seitanpihvit.
  • Runsaudensarvi tarjosi muun muassa kahvin, ison läjän elintarvikkeita ja palkintoja Sikasuunnistukseen.
  • Cafe Gopal tarjosi jääteet
  • Poppamieheltä saimme monta purkkia erilaisia tulisia tuotteita, jotka jaetaan palkintona Sikasuunnistuksessa menestyneille.
  • Itu Oy lahjoitti Topas Wheaty -tuotteita, kuten makkaroita, nakkeja, leikkeleitä, pihvejä ja pateita.
  • GoGreen lahjoitti suuren kasan tuotteitaan, joita saimme jakaa kävijöille ilmaiseksi. (Linkki ei kirjoitusvaiheessa toiminut. Toivottavasti vika on vain hetkellinen.)
  • Oy Soya Ab lahjoitti valtavat määrät tofua sekä tosi hyvän reseptin sen valmistamiseksi.
  • Pitopalvelu ja ravintola Soppaa soittajille valmisti ja toimitti huippusuositut lihattomat lihapiirakat.
  • Mukana oli tietenkin myös ihan mahtava porukka vapaaehtoisia, joista osa kuului ja osa ei kuulunut tapahtumassa mukanaoleviin järjestöihin. Kiitos tätäkin kautta teille kaikille!

Animalian infopöytäläisiä.


Oikeutta Eläimille -yhdistyksen infopöytäläisiä.

Maailmankauppa Tasajako myi mm. reilun kaupan palloja.

Terveystuonti maistatti luomuenergiajuomaa ja Valanni Cosmetics esitteli Äijä-tuotesarjaa ja aurinkovoiteita.

Sikasuunnistuksessa piti vastata viiteen kinkkisen helppoon kysymykseen.
Sikasuunnistuksen vastauslomakkeita ei ole vielä käyty läpi. Jos oikeinvastanneita on useampi kuin palkintoja, arvomme voittajat. Jännityksellä siis odotellaan, ketkä kaikki voittavat tuotepakkauksen, josta löytyy mm. Poppamiehen tulisia tuotteita, proteiinipatukoita ja muuta teemaan sopivaa.

Liha- ja kasvismakkaroiden proteiinivertailua.

Maistiaslautaset odottamassa jakajiaan.


Montaa eri sorttia!
Paljon oli maistelijoita

Päivä oli paria pientä sadekuuroa ja yhtä isoa ukkosmyrskyä lukuunottamatta mahtavan aurinkoinen!

Päivä oli todella menestyksekäs, joten vielä kerran kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille! Seuraava maistatus on näillä näkymin syyskuun Tulevaisuuskylä-tapahtumassa. Siitä lisätietoa myöhemmin.

Pitopalvelu Ruskanvärin seitanpihvit, n. 20 kpl
(Ohje mukailtu Yllin kyllin -keittokirjasta ja Kasviskeittiössä-blogista) 
  • 0,5 dl soijajauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl oluthiivahiutaleita
  • 5 dl gluteenijauhoja
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2,5 dl vettä
Keitinvesi
  • 0,3 dl balsamiviinietikkaa
  • 0,3 dl soijakastiketta
  • 0,3 dl siirappia
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 3 litraa vettä
Marinadi 
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,25 dl balsamiviinietikkaa
  • 0,25 dl soijakastiketta
  • 0,4 dl vettä
  • 3 isoa valkosipulinkynttä
  • 1 rkl (savu)paprikaa
  • 1 rkl Chipotle Tabasco -kastiketta
  • 1 tl mustapippuria
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soija ja vesi, ja lisää ne jauhoseokseen. Vaivaa taikinaa käsin lähes kymmenen minuuttia, kunnes sen koostumus on kiinteä. Lisää tarvitaessa hieman vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta.
  2. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne pötköiksi. Leikkaa kumpikin noin kymmeneen siivuun. Tässä vaiheessa kaikki lihanuijan omistavat voivat alkaa nuijia siivuja ohuemmiksi pihveiksi. Koska pihvit turpoavat keitettäessä, ne voi nuijia hyvinkin ohuiksi. Myös käsin tai kaulimella voi painella pihvit litteiksi.
  3. Kiehauta mausteliemi ja keitä pihvejä puoli tuntia. Valuta ne siivilässä ja laita valmistamaasi marinadiin maustumaan yön yli jääkaappiin. Paista tai grillaa pihvit rapean ruskeiksi!


Napostelupalat
(Ohje Oy Soya Ab)
  • 1 pkt Soya Gourmet Tofu Marinoitua (tai muuta tofua)
  • ¼ tl kurkumaa
  • ¼ tl chilijauhetta
  • 2 tl paprikamaustetta
  • ½ tl jauhettua korianteria
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • soijakastiketta
  • sitruuna-, lime-, appelsiini- tai greippimehua
Tärkeä asia Tofun maustamisessa on mausteöljy, jossa Tofu paistetaan. Tofu käyttäytyy kuin sieni joka imee mausteöljyn itseensä ja valmistamalla ensin mausteöljyn säästät myös paljon aikaa.
  1. Paista mausteita kuumalla pannulla reilussa määrässä öljyä. Näin mausteet avaavat arominsa ja ne liukenevat tasaisesti öljyyn. Mausteöljy on valmista kun siitä välittyy vahva mausteinen tuoksu.
  2. Pilko tofut ja paista niitä mausteöljyssä korkealla lämmöllä kunnes ne saavat hieman väriä ja ovat imeneet mausteöljyn itseensä.
  3. Lisää paistamisen loppuvaiheessa soijakastiketta makusi mukaan.
  4. Käännä lämpö pois ja purista vielä lopuksi sitrusmehua tofujen päälle.

Tuliset soijasiivet
  • Soijaleikkeitä
  • Vettä
  • Kasvisliemikuutio tai jauhetta
  • Öljyä uppopaistamiseen
  • Vegaanista margariinia (esim. Tummansininen Keiju)
  • Texas Pete -kastiketta
  1. Keitä soijaleikkeet kypsiksi kasvisliemellä maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Anna niiden jäähtyä ja puristele niistä ylimääräinen vesi pois.
  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi rasvakeittimessä tai kattilassa ja uppopaista soijaleikkeet rapeiksi ja kauniin ruskeiksi.
  4. Valmista kastike sekoittamalla esim. 2 osaa margariinisulaa ja 1 osa Texas Pete -kastiketta (mieto), 1 osa margariinisulaa ja 1 osa Texas Pete -kastiketta (keskivahva) tai 1 osa margariinisulaa ja 2 osaa Texas Pete -kastiketta (tulinen).
  5. Asettele uppopaistetut soijaleikkeet lautaselle, valele kastikkeella ja syö esim. ranskalaisten perunoiden ja porkkana-, kurkku- ja selleritikkujen kera.
Tori-lehtikin kävi paikalla. Kuva löytyy näköislehdestä sivulta kahdeksan: http://torilehti.netpaper.fi/4310/tori-tori-252011-s1

2 kommenttia:

  1. Aivan upeaa toimintaa! Tampereen Vegaaniliitto tuntuu tällä hetkellä olevan kutakuinkin parasta eläinoikeusliikkeen katutoimintaa koko Suomessa <3

    VastaaPoista