maanantai 6. kesäkuuta 2011

Vihreän viikon ympäristötori

Tammelantori täyttyi maanantai-iltapäivänä monenlaisista toimijoista, Repestä ja Romusta, perennanvaihtajista, biomullasta ja tavaranvaihtopöydistä, kun Vihreän viikon ympäristötori pystytettiin kaupunkilaisia viihdyttämään ja valistamaan.


Infopöydällämme oli tuttuun tapaan tarjolla monenlaisia reseptivihkosia sekä infolehtisiä kasvissyönnistä ja ravitsemuksesta. Myynnissä oli myös kirjoja. Vinkkinä kerrottakoon, että Runsaudensarvesta ja sen alakerrassa olevasta Vegaaniliiton ja Oikeutta Eläimille -yhdistyksen yhteisestä toimistosta voi ostaa monenlaisia keittokirjoja ja muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Meillä on myös kirjasto, josta kirjoja voi lainata ilmaiseksi. Toimistomme löydät osoitteesta Kauppakatu 4.



Tiedon lisäksi Vegaaniliitto halusi tarjota eläinystävällisiä lihapullia eli soijarouhepyöryköitä ja kertoa samalla ruokavalion ympäristövaikutuksista. Vaikka tuuli meinasi välillä napata telttamme matkaansa ja soijarouhepyörykät pääsivät muutamaan otteeseen loppumaan, oli tapahtuma mielestämme oikein onnistunut. Kiitokset siis tapahtuman järjestäjille!

Soijarouhepyörykät  (n. 24 kpl)
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 kiinteä peruna
  • 2 dl soija- tai kaurakermaa
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 2,5 dl soijarouhetta
  • 2 rkl kuivattua persiljaa
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 3 tl paprikajauhetta
  • 1 tl murskattuja viherpippureita
  • 1 tl murskattuja mustapippureita
  • 3 tl sipulijauhetta

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta peruna.
  2. Sekoita kaikki ainekset ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.
  3. Muotoile pyöryköiksi ja paista öljyssä pannulla.

Kasvissyönti on konkreettinen teko eläinten, ihmisten ja ympäristön puolesta

Ruoantuotannosta seuraa aina ympäristövaikutuksia: peltoja ja puutarhoja muokataan, lannoitetaan, myrkytetään ja kastellaan, ja monenlaisia päästöjä maaperään, ilmaan ja veteen syntyy tuotannon eri vaiheissa. Merkityksellistä on kuitenkin se, kuka tuotetut kasvikset ja jalosteet ensimmäisenä suuhunsa laittaa: ihminen vai tuotantoeläin.

Koska eläimet tarvitsevat ravintoa myös muihin elintoimintoihinsa kuin vain lihasmassan kasvattamiseen tai maidon ja munien tuottamiseen, kuluu eläinperäisen ruoan tuotannossa moninkertainen määrä luonnonvaroja. Suurin osa maailman soija- ja viljasadosta käytetään rehuna. Maapallomme peltopinta-alasta 70 % onkin käytössä tuotantoeläinten ruokkimista varten. 

Jos ihmiset söisivät rehuina käytetyt kasvit itse, täyttyisi useamman nälkäisen vatsa eikä luonnonvaroja kuluisi yhtä henkilöä kohden niin valtavasti. Koska eläintuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti, otetaan lisää laidun- ja viljelytilaa esimerkiksi sademetsiä kaatamalla. Luonnon monimuotoisuuden lisäksi vaaraan joutuvat tällöin paikalliset ihmisyhteisöt ja alkuperäiskansat.


Suomalainen syö elämänsä aikana keskimäärin 500 lintua, 40 sikaa, seitsemän nautaa ja yhden lampaan. Maailmassa on 20 miljardia tuotantoeläintä, joiden kaikkien elämä päättyy ennenaikaisesti joko niiden kasvettua tarpeeksi suuriksi tai kun ne eivät enää tuota tarpeeksi maitoa, munia, villaa tai muita hyödykkeitä. Jättämällä lihan ja muut eläintuotteet ostamatta autat niin ympäristöä, ihmisiä kuin eläimiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti