lauantai 8. syyskuuta 2012

Näsinpuiston syyspiknik



Koska kesän piknikit olivat säiden puolesta hieman haasteelliset, halusimme vielä kerran testata onneamme ja suuntasimme kohti Näsinpuistoa ja sen laululavaa. Tälläkin kertaa satoi aika ajoin vettä, mutta laululavan katos esti suurinta osaa siitä satamasta päällemme. Olimme myös varautuneet viltein ja fleecetakein kylmyyttä vastaan, vaikka myös aurinko silloin tällöin lämmitteli meitä piknikin aikana mukavasti.

Piknik houkutteli paikalle muutamia vegaaniliittolaisia sekä useita ihan uusia tuttavuuksia, jotka keksivät tulla paikalle Aamulehden Valo-liitteen noston houkuttelemina. Kiitokset siis Aamulehdelle siitä, että kertoivat tapahtumastamme lukijoilleen! Kaiken kaikkiaan piknikillä kävi yksitoista henkilöä, mikä on vuodenajan, ilmankosteuden ja ulkolämpötilan huomioon ottaen oikein mukava määrä. Viisi tuntia kestäneen piknikin aikana pohdimmekin, että emme välttämättä aio odottaa ensi kesään asti seuraavaa piknikkiä, vaan levitämme piknikviltit seuraavan kerran talvella, kunhan järvien jäät kantavat.


Piknikeväinä oli tällä kertaa kuumaa chilikaakaota, soijarouhepyöryköitä, soijajuustonappeja, raakasuklaakakkua, pikkupitsoja, sipsiä ja dippiä, suolaista oliivi-pestobostonkakkua, suklaakeksejä, maapähkinävoikeksejä sekä japanilaisia makeita paputäytteisiä lättyjä. Säätila oli sen verran märkä, että kuvasaalis jäi tällä kertaa hyvin pieneksi, eikä kaikkia herkkuruokia saatu ikuistettua, mutta tässä kuitenkin reseptejä piknikillä syödyistä ruoista.

Chilikaakao lämmittää mukavasti. Lämmitä kattilassa soija- tai kauramaitoa tai näiden sekoitusta ja lisää sen joukkoon pilkottua maidotonta tummaa suklaata, kaakaojauhetta, täysruokosokeria, vaniljaa, hippunen suolaa sekä sopivasti chiliä.

Dippikastikkeen pohjana voi käyttää maustamatonta soijajogurttia, jonka sekaan sekoitetaan omia lempimausteita, kuten valkosipulia, pippuria ja paprikaa. Saatavilla on myös täysin vegaanisia dippijauheita, joita on listattuna Vegaanituotteet-sivustolle.

Suklaakeksit (Ohje: kamomillankonditoria.blogspot.com)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl pellavarouhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g maidotonta suklaata pieneksi pilkottuna
  • 1,5 dl (suolattuja ja paahdettuja) cashewpähkinöitä
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen ja levitä leivinpaperi uunipellille.
  2. Sekoita fariinisokeri, margariini, vesi, pellavarouhe, suola ja vaniljajauhe haarukalla tasaiseksi.
  3. Lisää taikinan sekaan vehnäjauhot ja sekoita lusikalla hieman.
  4. Lisää suklaapalat sekä pähkinät ja sekoita taikina tasaiseksi käsin.
  5. Jaa taikina samankokoisiin osiin, muotoile kekseiksi ja paista esilämmitetyssä uunissa keksin koosta riippuen 6–8 minuuttia. Keksi on kypsä, kun sen reunat ovat saaneet aavistuksen verran väriä.

Soijajuustonapit (Ohje: kamomillankonditoria.blogspot.com)
  • 1 Cheezly-soijajuustokiekko
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 dl korppujauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl vegaanista pestoa
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  1. Raasta soijajuusto ja sekoita se kaikkien muiden aineiden kanssa tasaiseksi massaksi.
  2. Muotoile massa haluamasi kokoisiksi napeiksi tai tikuiksi.
  3. Paista molemmin puolin rapeiksi ja kauniin ruskeiksi rypsiöljyssä. 

Soijarouhepyörykät
  • 3 dl soijarouhetta
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 0,5 dl kuivattua sipulia
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • kuivattuja yrttejä maun mukaan (esim. tilliä, basilikaa, ruohosipulia)
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 0,5 dl tomaattipyrettä
  • 2 dl vettä 
  • Paistamiseen öljyä
  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota muutaman minuutin ajan.
  2. Muotoile taikina pyöryköiksi napakasti puristelemalla.
  3. Paista kuumalla paistinpannulla kauniin ruskeiksi.

Raakakakku
Pohja
  • 5 dl saksanpähkinöitä
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl taateleita
  • 3 rkl maapähkinävoita

1. täyte
  • 2,5 dl kuivattuja aprikooseja
  • 0,25 dl sitruunamehua
  • 0,25 dl appelsiinimehua
  • yhden appelsiinin kuori raastettuna

2. täyte:
  • 1 avokado
  • 2 dl taateleita
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • 0,25 dl vettä
  • (tarvittaessa 3 rkl agavesiirappia makeutukseksi)
  1. Sekoita pohjan ainekset tehosekoittimessa levitä taikina piirakka- tai kakkuvuokaan.
  2. Soseuta 1. täytteen ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tahnaksi. Levitä pohjan päälle.
  3. Soseuta 2. täytteen ainekset tahnaksi ja levitä 1. täytteen päälle.
  4. Anna kakun asettua jääkaapissa pari tuntia.
Terveiset Japanista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti