keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Tamyn Aatemarkkinat

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta eli Tamy järjesti jälleen Aatemarkkinat, jonne kokoontui viitisenkymmentä järjestöä, yhdistystä, puoluetta ja muuta ryhmittymää kertomaan omista ajatuksistaan kiinnostuneille.


Me pakkasimme mukaan ison läjän reseptejä, kasvisruokapyramidina toimivan hyllyn sekä siihen paljon paljon sapuskaa tarjolle. Pyramidista sai koota itselleen annoksen juuri niistä aineksista, jotka houkuttelivat maistamaan. Kasvisruokapyramidi on jaettu viiteen lokeroon, joista kaikista olisi hyvä syödä päivittäin. Viljatuotteet, palkokasvit ja vihannekset luovat pohjan ja niitä täydennetään marjoilla ja hedelmillä sekä kasviperäisillä rasvoilla. Kasvisruokapyramidiin ja vegaanin ravitsemussuosituksiin voi tutustua Vegaaniliiton nettisivuilla: www.vegaaniliitto.fi/pyramidi.

Erilaisia viljatuotteita, kuten leipää, mysliä, puuroa, riisiä, hirssiä, ohraa tai pastaa tulisi syödä päivässä 6–11 annosta:
Yksi annos on sama kuin yksi leipäviipale, 1 dl puuroa, riisiä tai pastaa tai 30 g muroja.
Viljahyllyltä löytyi muun muassa ruisleipää, itseleivottua siemenleipää, mysliä ja quinoasalaattia. Jos olet tottunut syömään pastaa ja riisiä, suosittelemme tutustumaan kaikenlaisiin muihinkin viljoihin, joita voi käyttää samalla tavalla. Esimerkiksi quinoa on erittäin proteiinipitoinen ja maukas siemenkasvi, jota Etelä-Amerikassa on syöty jo aikojen alusta. Vaikka toistaiseksi kaikki Suomessa myytävä quinoa tuleekin muilta mailta, on meilläkin alettu viljellä quinoaa, joten hyvinkin pian tulevaisuudessa on saatavilla kotimaista quinoaa. Suosittelemme testaamaan myös ohraa erilaisiin ruokiin riisin tilalle.

Quinoasalaatti
  • 2,5 dl quinoaa
  • 4 dl kylmää vettä
  • 1 kasvlsliemikuutio
  • 3 dl tuoreita tai keitettyjä herneitä tai papuja
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 paprika
  • 1 tomaatti
  • 2 pientä sipulia
  • 1 keskikokoinen kurkku
  • 1 ruukullinen basilikaa, persiljaa tai korianteria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • n. 1 tl mustapippuria (tai maun mukaan)
  • halutessa ripaus cayennea, tuoretta valkosipulia tai inkivääriä
  1. Huuhtele quinoa hyvin siivilässä kylmällä vedellä. Jos haluat quinoasta irtonaisempaa, valuta ylimääräinen vesi ja kuumenna quinoaa sellaisenaan pannulla/kattilassa kunnes vesi on haihtunut ja quinoa alkaa juuri tuoksua. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi ja pienennä lämpöä. Keitä n. 15 minuuttia (kunnes neste on imeytynyt). Anna jäähtyä.
  2. Paloittele vihannekset ja yrtit haluamasi kokoisiksi paloiksi.
  3. Sekoita keskenään, lisää loput ainekset ja nauti!

Siemenleipä
  • 5 dl kädenlämpöistä vettä (tai hieman lämpimämpää, jos käytät kuivahiivaa)
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl siemeniä (esimerkiksi kurpitsan- ja seesaminsiemeniä)
  • 5 dl sämpyläjauhoja
  • 5–8 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  1. Sekoita hiiva, suola, kaurahiutaleet ja siemenet lämmitettyyn veteen. Anna turvota viitisen minuuttia.
  2. Lisää sämpyläjauhot, osa vehnäjauhoista ja puolet öljystä ja ala vaivata. Lisää vehnäjauhoja vähitellen vaivaten koko ajan niin kauan, että taikina alkaa tuntua kimmoisalta, eikä tartu enää sormiin. Lisää vielä lopuksi loput öljyt.
  3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.
  4. Vaivaa taikina nopeasti uudelleen ja leivo siitä kaksi pitkulaista leipää. Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia ja paista 225-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Peitä leivät leivinpaperilla 20 minuutin jälkeen, jotta ne eivät pala.

Papuja, linssejä, herneitä, siemeniä ja pähkinöitä olisi hyvä syödä paivittäin kolmesta viiteen annosta.
Yksi annos tarkoittaa ½–1 dl keitettyjä papuja, lasillista soijamaitoa, 100 g tofua tai tempehiä,
30 g soijarouhetta, -suikaleita tai seitania tai 2 rkl pähkinöitä, siemeniä tai niistä tehtyä tahnaa.
Palkokasvien ja siementen hyllylle oli koottu monenlaisia kippoja täynnä suosikeiksi nousseita herkkuja: hummusta, auringonkukansiemen-tomaattitahnaa ja papusalaattia. Hyllyltä löytyi myös siemensekoitusta ja pähkinäsekoitusta, maapähkinävoita, soijamaitoa sekä proteiinipitoisuutensa puolesta papuhyllylle päätynyttä, vehnäpohjaista seitania.

Värikäs papusalaatti (löytyy myös tästä papureseptivihkosta: sivu 1 ja sivu 2)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 pientä suolakurkkua
  • 1 paprika
  • 1 sipuli
  • 1 tuubi tomaattipyreetä (tai 2 pikkupurkkia)
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 l keitettyjä papuja (esim. musta-, kidney- ja valkoisia papuja)
  1. Murskaa valkosipulinkynnet ja pilko suolakurkut, paprika ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  2. Yhdistä niiden joukkoon tomaattipyre, rypsiöljy, omenaviinietikka, suola ja mustapippuri ja sekoita.
  3. Lisää lopuksi pavut ja sekoita tasaiseksi.
  4. Syö sellaisenaan kepeän täyttävänä lounaana, tarjoile lisukkeena tai käytä vaikkapa eväsleivän täytteenä.

Auringonkukansiemen-tomaattitahna
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 5 kuivaa aurinkokuivattua tomaattia (tai öljyssä säilöttyjä tomaatteja, jolloin ohjeen öljyn voi jättää pois)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 10 basilikanlehteä
  • 0,25 dl oliiviöljyä
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  1. Jos käytät kuivia tomaatteja, laita ne runsaaseen veteen likoamaan pariksi tunniksi.
  2. Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat ruskistua ja tuoksua. Sekoittele siemeniä koko ajan, etteivät ne pääse palamaan.
  3. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tahnaksi.

Hummus
  • 2,5 dl kikherneitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tahinia
  • 2 tl jeeraa
  • 3 rkl lime- tai sitruunamehua
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl vettä
  1. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi.

Linssikaviaari
  • 2 dl mustia linssejä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1 punasipuli hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1 tl norileväarkkia murusteltuna
  1. Keitä linssit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Aikaa tähän kuluu noin 20 minuuttia. Valuta linsseistä vesi pois lävikössä.
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja freesaa punasipuli ja valkosipuli kypsäksi. Lisää murusteltu merilevä.
  3. Yhdistä kaikki ainekset.

Vihanneksia, juureksia ja sieniä tulisi syödä päivittäin kolmesta viiteen annosta.
Yksi annos on sama kuin 2 dl raakoja tai 1 dl kypsennettyjä vihanneksia.
Vihanneshyllylle oli aseteltu näytille ja maisteltavaksi tammenlehväsalaattia, timjamia ja persiljaa, valkosipulia, chilejä, kukkakaalia, lanttua ja porkkanaa sekä coleslawta eli soijajogurtti-kaalisalaattia. Chocochili-blogissa on hyvä ohje coleslaw'lle, jota mukaillen meidänkin salaattimme oli tehty: chocochili.net/2009/02/jogurtticoleslaw

Hedelmiä ja marjoja kannattaisi syödä kahdesta neljään annosta päivässä.
Yksi annos yksi hedelmä, desilitra marjoja tai säilykehedelmiä tai puoli desilitraa kuivahedelmiä.
Hedelmien ja marjojen hyllyltä löytyi tällä kertaa ananastäysmehua, vadelmalevitettä, puolukoita, kuivattua mangoa, ananasta ja banaania sekä tuoreita, kotimaisia luumuja ja omenoita. Hedelmiä ja marjoja voi tietysti syödä sellaisenaan, mutta niistä voi tehdä myös hedelmäsalaatin tai käyttää smoothien osana. Ne sopivat myös maustamatton soijajogurtin buustaamiseen. Kuivatut hedelmät ovat herkullisia ja ilman sokeriakin makeita syötäviä, joissa on paljon kuitua ja hyviä ravintoaineita.

Suositusten mukaan kasvirasvoja pitäisi syödä päivittäin kaksi ruokalusikallista.
Pyramidin ylimmällä hyllyllä oli erilaisia öljyjä ja kasvimargariinia. Lisäksi hyllyltä löytyi suolapurkki sekä B12-vitamiinia ja ihan kaikille Suomessa asuville suositeltua D-vitamiinia.

Rypsi- ja oliiviöljy ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta hieman erikoisempiinkin öljyihin kannattaa tutustua, jos vain mahdollista on. Muita maukkaita öljyjä ovat esimerkiksi macadamiapähkinäöljy, kylmäpuristettu kookosöljy, hamppuöljy, hieman kiistellyt makuinen pellavaöljy, auringonkukkaöljy, seesamöljy ja maapähkinäöljy.

Öljyä voi paistamisen lisäksi käyttää monilla muillakin tavoilla. Ne sopivat vaikkapa salaatinkastikkeeksi, erilaisten paputahnojen sekaan ja keittoihin. Rasvan lisääminen ruokaan tekee ruoasta maukkaampaa, sillä öljyn oman maun lisäksi rasva auttaa monia mausteita, kuten karrimausteseoksia, maistumaan voimakkaammin.

Kasviöljyjä voi käyttää myös kosmetiikkatuotteiden tavoin. Oikeastaan kaikki kasviöljyt sopivat ihonhoitoon ja muihin allamainittuihin tarkoituksiin, mutta kannattaa valita sellainen öljy, jonka tuoksusta itse pitää:
  • Öljyä voi sivellä pienen tipan hieman kosteille kasvoille kosteusvoiteeksi. Lisäksi koko muunkin vartalon voi rasvata öljyllä. Perusvoiteisiin verrattuna öljyä käytetään hyvin pieni määrä kerralla.
  • Öljyyn kastetulla pumpulilapulla voi poistaa meikin.
  • Ihokarvojen ajelu käy sutjakkaammin, kun ihon ensin öljyää.
  • Tehohoidon huonokuntoisille hiuksille saa, kun öljyää kostutetut hiukset, antaa öljyn vaikuttaa vähintään puoli tuntia ja pesee sitten pois shampoolla. Hiukset voivat tuntua ja näyttää rasvaisilta hoidon jälkeen seuraavaan pesuun saakka. Jos tehohoidolle ei ole tarvetta, voit käyttää öljyä hiuksiinjätettävän hoitoaineen tavoin hieromalla kaksi tippaa öljyä ensin käsiisi ja tämän jälkeen hieromalla hiustesi latvat läpikotaisin.
  • Kylmäpuristettu kookosöljy käy myös aurinkovoiteeksi, mutta sen suojakerroin ei ole erityisen korkea. Herkästi ihonsa polttavan kannattaa valita muita keinoja ihonsa suojelemiseksi.
  • Jotkut käyttävät kylmäpuristettua kookosöljyä jopa deodoranttina, koska se vähentää bakteerien muodostumista iholle.
Jaoimme myös loput GoGreenin Papujuhlillemme lahjoittamat papupurkit pois.
Kiitokset vielä kertaalleen GoGreenille avokätisestä lahjoituksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti