lauantai 13. lokakuuta 2012

Kaalikokkailua

 

Perjantai-iltana toimiston keittiölle saapui viisi kaali- ja omenakokkailijaa. Pääruoaksemme teimme kaalikääryleitä sekä kukkakaalimuusia ja jälkkäriksi omenahyvettä. Muutaman tunnin uurastuksen ja syömisen jälkeen lähdimme kotiin tyytyväisinä ja vatsat pömpöttäen.


Kaalikääryleet
  • 1 dl ohraa
  • kaali
  • 2 dl härkäpapurouhetta
  • 2 sipulia
  • valkosipulia
  • siirappia
  • öljyä
  • mausteita maun mukaan, esim. suolaa, mustapippuria, valkopippuria, meiramia, timjamia
  • pinnalle siirappia ja öljyä
  1. Keitä ohra kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan.
  2. Kaiverra kaalista pois kanta, jotta kaali kypsyy nopeammin. Keitä kaali kypsäksi isossa kattilassa. Voit irrottaa siitä lehtiä ja ottaa niitä pois kattilasta sitä mukaa, kun ne kypsyvät.
  3. Turvota härkäpapurouhetta 10 minuuttia kiehautetussa vedessä. Kaada ylimääräinen vesi pois. Pilko sipulit sekä kaalin pienimmät lehdet ja kypsennä ne härkäpapurouheen ja mausteiden kanssa paistinpannulla. Yhdistä ohra, härkäpapuseos ja tarkista, että se maistuu hyvälle. Lisää mausteita, siirappia ja öljyä tarvittaessa.
  4. Ohenna kaalinlehtien lehtiruotia terävällä veitsellä. Aseta kaalinlehdelle täytettä n. 1 dl ja kääri kääryleeksi kuvan osoittamalla tavalla.
  5. Asettele kääryleet vuokaan vieri viereen. Pirskottele pinnalle siirappia ja öljyä. Paista kääryleitä ensin 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä noin tunnin verran. Valele kääryleitä silloin tällöin kaalinkeittovedellä, jotta ne eivät pala.
Kaalikääryleisiin voi käyttää myös soijarouhetta tai riisiä, jos kotoisemmat vaihtoehdot eivät jostain syystä miellytä. Myös sienet ja porkkanat käyvät kaalikääryleisiin hyvin.


Kukkakaalimuusi
  • 1 iso kukkakaali
  • puoli pakettia sulavaa soijajuustoa (esim. Cheezly)
  • 1 rkl vegaanista margariinia
  • maun mukaan suolaa
  1. Pilko kukkakaali ja keitä se kypsäksi.
  2. Soseuta kukkakaali sauvasekoittimella. Lisää joukkoon murennettu soijajuusto, margariini sekä suola ja sekoita tasaiseksi.


Omenahyve
  • n. viisi omenaa
  • tilkka vettä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl (tummaa) sokeria
  • 50 g vegaanista margariinia (esim. Keiju Laktoositon 70 %)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kanelia
  1. Viipaloi omenat ja laita ne vuokaan. Kaada sekaan tilkka vettä.
  2. Sulata margariini ja sekoita se loppujen aineiden kanssa. Levitä kauraseos omenaviipaleiden päälle.
  3. Paista 200 asteessa n. 30 min. eli kunnes omenat ovat kypsiä ja paistoksen pinta on saanut kauniin ruskean värin.
  4. Syö sellaisenaan tai tarjoile vaikkapa kauravaniljakastikkeen tai kaurajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti