tiistai 2. lokakuuta 2012

Maailman kasvisruokapäivän maistiaishetki



Maailman kasvisruokapäivä aloitti eläinten viikon lokakuun 1. päivänä. Vietimme tätä päivää järjestämällä kikhernekäs-maistatuksen Runsaudensarvessa.


Kikhernekkäiden eli kikhernejauhosta valmistettujen munattomien munakkaiden lisäksi tarjoilimme pähkinäisiä spelttiruutuja sekä minttusuklaamoussea.


Maistatimme kikhernekästä sekä seitannakeilla höystettynä että ilman nakkeja. Herkuttelemassa kävi neljän tunnin aikana sata ihmistä ja reseptit päätyivät monen kotiinkin kokeiluun.


Omeletti kikhernejauhoista
(Ohje: vegaaninenversio.blogspot.fi/2012/02/omeletti.html)
  • 3,5 dl gram-jauhoja (eli kikhernejauhoja)
  • 1 sipuli
  • 2 kpl soija- tai seitannakkeja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl pizzamaustetta
  • 1 tl mustaa suolaa (tai mitä vain suolaa)
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 0,5 tl valkopippuria
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 3,5 dl viileää vettä
  • öljyä paistamiseen
  1. Pilko sipuli ja makkarat.
  2. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
  3. Sekoita joukkoon vesi ja öljy. Seos on sopivan paksuista, jos sen voi kaataa kulhosta pannulle, muttei kuitenkaan liian juoksevaa, jotta ohukaisletut pysyvät kasassa. Voit tarvittaessa ohentaa seosta vedellä tai paksuntaa lisäämällä hiukan lisää gram-jauhoja.
  4. Lisää  seokseen pilkottu sipuli, makkaranpalat ja mahdolliset muut täytteet.
  5. Paista molemmin puolin kuumalla paistinpannulla öljyssä. Onnistuu helpoiten teflonpannulla.

Pähkinäiset spelttiruudut
(Ohje: kamomillankonditoria.blogspot.fi/2011/12/pahkinaiset-spelttiruudut.html

Pohja

  • 6 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 2 dl öljyä
  • 2 tl pellavarouhetta
  • 3 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
Pähkinä-muruseos
  • 6 dl pähkinöitä (esimerkiksi saksan- ja hasselpähkinöitä)
  • 2 dl mascobadosokeria (tai fariinisokeria)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 tl kanelia
  • 5 dl täysjyväspelttijauhoja
  • 200 g sulatettua vegaanista margariinia (lista löytyy täältä.)
  1. Levitä uunipellille leivinpaperi ja laita uuni kuumenemaan 190 C-asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, pellavarouhe, sokeri. suola ja kardemumma. Siivilöi ensin toiseen kulhoon spelttijauhot, leivinjauhe ja ruokasooda, sekoita ne ensin keskenään ja lisää sen jälkeen nesteiden joukkoon. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi uunipellille.
  3. Murskaa pähkinät karkeaksi tai hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa tai leivinlaudan päällä veitsellä. Sekoita kaikki muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele pohjataikinan päälle suht tasaisesti.
  4. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes leivonnaisen pinta on kauniin ruskea ja siihen työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla, leikkaa annospaloiksi ja nautiskele.

Helppo minttusuklaamousse
  • 50 g maidotonta minttusuklaata (esim. Plamil, Green & Black, Organica tai Dammenberg)
  • 1 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa (esim. GoGreen, Alpro tai SoyaToo!)
  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa.
  2. Vaahdota soija- tai kauravispi.
  3. Yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi.
  4. Syö sellaisenaan tai käytä kakkujen tai muffinssien kuorrutteena tai täytteenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti